Sorting by

×
Astronomi

Hubble Neptün’ ün Yeni Bir Uydusunu Keşfetti

NASA ‘ nın Hubble Uzay Teleskopu, Neptün’ ün daha önce tespit edilmemiş bir uydusunu keşfetti. Hubble uzay teleskobuyla tespit edilen, dev gezegenin 19.3 kilometre çapındaki en küçük uydusuna ‘S/2004 N 1′ adı verildiği belirtildi.

Neptüne uzak ve rüzgarlı bir gezegen, Güneş’ ten 30 kat daha uzak olan gezegenin , 1989 yılında halkaları ve ayları keşfedilmişti. Fakat ufak S/2004 N 1 adlı ufak ayı keşfedilememişti.

Yeni uydunun, Neptün’ün 105 bin 250 kilometre açığında tespit edildiği duyuruldu. Uydunun, SETI Enstitüsü gökbilimcilerinden Mark Showalter tarafından Neptün etrafındaki halkaların katmanlarının incelendiği sırada beyaz bir nokta şeklinde ortaya çıktığı ve keşfedildiği kaydedildi.

Showalter’ın, 2004’ten 2009 yılına kadar çekilen 150’den fazla fotoğrafla Neptün’ün hareketini takip ettiği ifade edildi.

Neptün’ün ilk keşfedilen ve en büyük uydusu Triton, gezegenin Alman gökbilimci Johann Gottfried Galle tarafından keşfedilmesinden yalnızca 17 gün sonra, 10 Ekim 1846’da İngiliz gökbilimci William Lassell tarafından keşfedilmişti. Neptün’ün diğer 12 uydusu ise ancak 20. yüzyılda keşfedilebildi.

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter’in ise 67 uydusu bulunmaktadır.

Kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/id/25455210/

http://www.gizmag.com/hubble-new-neptune-moon/28326/

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu