Sorting by

×
Alternatif EnerjiKimyaTeknoloji HaberYeni İcatlar

Natron Sodyum İyon Pilleri Seri Üretime Geçiyor

Natron, Clarios ortaklığında ABD Michigan’da sodyum-iyon bataryalarını seri üretime geçecek. Sodyum iyon pilleri uzun çevrim ömürleri, pratik güç yoğunlukları, güvenli olmaları ve süper hızlı şarj gibi özellikleri sayesinde lityum iyon pillere göre yeni bir alternatif olabilir.

Mevcut pil teknolojisine bakarsak, lityumun egemen olduğu bir pazar ve çoğunlukla Çin tarafından domine ediliyor. Buna rağmen, elektrikli arabalar nedeniyle lityum rezervlerinin gelecekte yetmeyeceği düşünülüyor.

İşte bu nedenle alternatif çözümler üretilmeye çalışılıyor. Son yıllarda sodyum iyon batarya projeleriyle pazardan küçük de olsa bir pay alınmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl Çin’den çıkan CATL firması elektrik araç pazarını hedefleyerek 160 Wh/kg spesifik enerjisine sahip bir sodyum bataryası piyasaya sürdü. Bu pil lityum iyon paketlerine kıyasla yarıdan biraz daha fazla enerji yoğunluğu sunuyor.

Kaliforniyalı Natron şirketi ise Prusya mavisine dayalı yeni bir kimya seçti. Mavi renk üretmede en çok kullanılan bu pigment geleneksel Japon ağaç baskısında da önemli bir yere sahiptir.

Batarya tasarımlarında pek faktörü önem taşıyor; termal performans, ağırlık ve hacimce enerji ve güç yoğunluğu, güvenlik, şarj süresi ve çevrim ömrü vb. Natron’un iddiasına göre yeni geliştirilen sodyum iyon pillerinin volumetrik güç yoğunluğu açısından kurşun piller ile lityum-iyon piller arasında olduğunu belirtiyor. Süper hızlı şarj ilk 100 şarj döngüsünde 8 dakikaya kadar inerken, çevrim ömrü 50000’ e kadar çıkıyor. Yani rakiplere göre 25 kata kadar daha uzun pil ömrü sunuyor. Lityum iyon pillere göre çok stabil olduklarından, taşıma, kullanma ve yanmadan bertaraf edilebiliyorlar.

Yine de yoğunluk ve ağırlık oranları açısından enerji yoğunluğu düşük olduğundan, elektrik araç üreticileri açısından sodyum pilleri pek tercih edilmeyebilir. Fakat Natron sodyum pillerinin başka kullanım alanları olacağını düşünüyor. Veri merkezlerin yedek güç, forklift ve diğer endüstriyel araçlar için bataryalarda veya telekomünikasyon gibi alanlarda kullanılabileceği. Yine de elektrikli araçlar için olası başka kullanım alanları da doğabilir. Şarj istasyonlarında şebeke desteği ya da hızlı şarj makineleri için kullanılabilir.

Natron, Clarios ile ortak olarak 2023 yılında Meadowbrook tesisinde üretime başlayacak. Firma lityum iyon üretilen aynı ekipmanlarla üretim yapılabileceğini ifade ediyor. Natron böylece daha hızlı ve ucuza sodyum iyon pil üreten en büyük fabrika olacak. Fiyatların lityuma göre daha uygun olması sodyum pillerinin önünü açabilir. Natron ile ilgili tanıtım videosunu aşağıda görebilirsiniz.

Kaynak: https://newatlas.com/energy/natron-sodium-ion-battery-production/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu