NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı Bennu asteroitinden numune almak için bazı denemeler yapıyor. Bennu’dan numune almak çok basamaklı ve dikkat gerektiren bir görev olduğundan, OSIRIS-REx geçtiğimiz haftalarda bazı prova manevraları yaptı. Manevraların her biri, uzay aracını Bennu’nun yüzeyine daha yaklaştırdı. Bütün bu manevralardan sonra uzay aracı tekrar geri eski yörüngesine döndü. Sonuçta OSIRIS-REx riskli bir iniş-kalkış görevi üstlendiğinden bazı provalar şart.
Araç en son Checkpoint ”kontrol noktası” manevrası yaparak Bennu’nun yüzeyine 75 metreye kadar yaklaştı. Önceki manevralarda 620 metre ve sonra da 250 metreye kadar yaklaşarak manevraları denedi.
OSIRIS-REx Dünya’dan çok uzakta olduğu için numune alma operasyonu otomatik olarak yapılacak. Uzay aracının oto pilotu, aracın konumunu ve hızını ayarlayarak yörüngeye geri dönmeden önce son ayarlamalarını yapıyor.
İşte bu manevralar esnasında OSIRIS-REx numune alanına dair bir çok fotoğraf çekiyor. Bütün resimler araçta bulunan NFT( Natural Feature Tracking) sistemine depolanıyor. Sonra numune almaya gelince Bennu’nun en yüzeye sahip alanından numune alınabilecek.
TAGSAM Yüzeye Azot Püskürterek Numune Toplayacak
Ayrıca kontrol noktasında TAGSAM(Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism )adı verilen ve yüzeye dokunarak numune almaya yarayan mekanizma da açılarak başarıyla denendi.
Uzay numune almak için yüzeye inmeyecek, bunun yerini TAGSAM’ı açarak yüzeyden numune toplayacak.

İlk olarak, TAGSAM yüzeydeki tozu ve taşları azot gazı vererek kaldıracak. Azot sayesinde regolit parçaları TAGSAM’ın numune başlığına doğru uçacak. İşte burada bulunan pasif kontak pedlerine bulaşan tozlar ile numune olarak toplanacak. Ekip 2 cm’den küçük 60 gram kadar numune toplamayı hedefliyor.
OSIRIS-REx’in ilk numune toplama denemesi 25 Ağustos’a planlandı. TAGSAM yüzeyle 5 saniyeliğine kontakt kurarak numune toplayacak. Eğer her şey yolunda giderse, numunenin 24 Eylül 2023’de Dünya’ya dönmesi hedefleniyor.
NASA’nın bu görevi büyük bir önem taşısa da, Japon Hayabusa 2 uzay aracının benzer bir teknikle Ryugu asteroitinden numune aldığını ve bu yılın sonunda Dünya’ya döneceğinin altını çizmek lazım. Yani NASA’dan önce Japon Uzay Ajansı benzer bir görevi tamamlayabilir.
Hayabusa 2 ‘nin Ryugu görevine ilişkin bilgileri linkte bulabilirsiniz. https://www.gercekbilim.com/japon-hayabusa-2-asteroit-numuneleriyle-dunyaya-donuyor/
