Sorting by

×
AstronomiBilimMekatronikTeknoloji HaberÜtopyaUzay-ZamanYapay Zeka

NASA,DART Uzay Aracıyla Asteroide Çarparak Görevini Tamamladı

NASA,DART uzay aracıyla 26 Eylül 2022 tarihinde Dimorphos göktaşına çarparak, yörüngesini değiştirmeyi deneyecek. DART(Double Asteroid Redirection Test-Duble Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi) adı verilen uzay aracı 24.11.2021 günü SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılmıştı. Türünün ilk örneği olan görev bilimkurgu filmlerini aratmıyor. Gerçekbilim’de aşağıdaki linkten çarpışmayı izleyebilirsiniz.

DART asteroide ulaştığında Dünya’dan 11 milyon km uzaklaşmış olacak. Uzay aracı fotoğraflar kullanan bir otomatik hedefleme sistemine sahip. Yalnız fotoğrafları çekmesi için asteroide yaklaşması gerekiyor. DART asteroidi algıladıktan sonra otomatik olarak Dimorphos’a kilitlenecek ve yörüngesini ayarlayacak. Yalnız bir detay daha var, DART uzayda 24,000 km/s hızla ilerliyor.! İşte bu da görevi oldukça karmaşık hale getiriyor.

Çarpışmanın sonuçlarını ölçmek göreceli olarak kolay olsa da tahmin etmek oldukça zor. Dimorphos’un boyutu, şekli ve bileşimi, DART’ın tam olarak nereye ve ne kadar sert vurduğu sonucu etkileyecek.

Yine bu sonuçlar simülasyonlarla belli derecede tahmin edilebiliyor. Çarpışmaya dair kapsamlı bilgisayar simülasyonları yapıldı. Simülasyonların, tahminlerin ve ölçülen sonuçların karşılaştırmaları DART görevinin en büyük getirileri olacaktır.

Dünya üzerindeki teleskoplardan yapılan ölçümlerin yanı sıra, gemiye yaylı bir kutudan yerleştirilen İtalyan Uzay Ajansı, LICIACube adı verilen bir küp uyduyla, çarpmanın yakında bir görüntüsünü alabilecek. 11 Eylül’de uzay aracından ayrılan LICIACube, çarpışmayı ve sonrasını takip ederek, fotoğraflayacak.

CANLI YAYIN

DART Neye Çarpacak?

Sadece 1,22 metre genişliğinde kasa büyüklüğündeki bu uzay aracıyla, Kolezyum büyüklüğündeki Dimorphos asteroitinin yönünü değiştirmeyi planlıyor. Aslında NASA bu deneyle günün birinde Dünya’ya çarpabilecek bir tehlikeli bir asteroidin yörüngesini değiştirmeyi planlıyor. Bilim insanları, halen Dünya’yı saran asteroitlerin büyük kısmını bilemiyor. 140 metre ve daha büyük asteroitlerin sadece %40’ı tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir asteroit bir şehri kolaylıkla yeryüzünden silebilir. NASA ‘dan astrofizikçi Tom Statler, DART projesiyle iki aşamalı bir gezegen savunma metodunu test edeceklerini belirtiyor. “İlk testte, asteroidi teknolojik açıdan vurma kabiliyetimizi test edeceğiz. İkinci testte ise gerçek bir asteroidin çarpışmadan sonraki tepkisini test edeceğiz. Birinci test biterken, ikinci test uzay gemisi paramparça olduğu an başlıyor,” diyor Statler. Asteroitin darbeye verdiği tepkiye göre NASA, gelecekte hedefleri hareket ettirmek için ne büyüklükte ve nasıl uzay araçları gerektiğini belirleyebilecek.

Daha önceki haberimizde devamını okuyabilirsiniz. https://www.gercekbilim.com/nasa-asteroidin-yorungesini-degistirmek-icin-dart-uzay-aracini-yolluyor/ .

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu