Sorting by

×
MekatronikMühendislikTeknoloji HaberÜtopyaUzay-Zaman

NASA Mars 2020 Uzay Aracını Görücüye Çıkardı

NASA geçtiğimiz Cuma günü, Mars’da eski yaşamın izlerini sürecek ve gelecekteki insanlı Mars görevleri için önemli bir aşama olan, Mars 2020 gezgini aracını ortaya çıkardı.

Yeni Mars gezgini Pasadena’daki Jet İtki Laboratuvarı’nda bulunan dev bir steril odada üretildi. Geçen hafta ilk başarılı testini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz Cuma günü gazetecilere yapılan sunumda, gezginin Temmuz 2020 ayında Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatılacağı ve Mars’a 7 ay sonra Şubat 2021’de ineceği, 5. ABD gezgini olacağı anlatıldı.

“Hayat belirtisi aramak için tasarlanan gezgin, Mars’daki jeolojik ve kimyasal içeriği anlamaya yarayacak birbirinden farklı enstrümanlar taşıyacak,” diyor görev başkanı Matt Wallace.

Gezginde yer alan cihazların içinde 23 kamera, Mars rüzgarlarını dinlemek için 2 mikrofon ve kimyasal analiz yapan lazerler kullanılacak.

Curiosity ”Merak” gezginin veliahtı olan gezgin, kayalık arazide gidebilmek için yine 6 tekerle donatılmış.

Gezginde hız öncelikle olmadığında bir Mars gününde(sol) ancak 180 metre ilerleyebiliyor. Bir mars günü ise, Dünya gününde sadece 37 dakika uzun sürüyor.

Mars 2020 gezgini, Curiosity’ye benzer şekilde yine küçük bir nükleer reaktörden enerjisini alıyor. Yaklaşık 2 m boyunda olan gezgin, robot kolları ve matkabıyla kaya numunelerini delerek hayat arayışına devam edecek.

Mars’daki Eski Antik Yaşam

Mars’daki antik mikrobiyal yaşama baktığımızda – milyarlarca yıl öncesinden bahsediyoruz ki, o zamanlar Mars, Dünya benzeri bir gezegendi,” diyor Wallace.

Kızıl gezegenin ılıman yüzeyinde su, etrafında manyetik kuvvetler olan kalın bir atmosfer kuvvetler vardı ,diyor Wallace.

“Mars’daki hayat Dünya’da evrilen tek hücreli yaşam türlerinin oluşmasına daha elverişliydi,” diyor Wallace.

Numuneler gezgindeki hava geçirmez tüplere toplanarak mühürlenecek. Bir sonraki görev için tüpler, görevinde taşıma için Mars yüzeyinde bırakılacak.

2026’da gerçekleştirilecek sonraki görevde , Mars yüzeyinden numuneler toplanarak rokete konulacak ve Mars yörüngesine yollanacak. Sonra yörüngede başka numuneyi yakalayarak Dünya’ya dönecek. Tabi Mars’dan toplanan numunelerin Dünya’ya ulaşması 10 yılı bulacaktır.

İnsanlı Görevler İçin Zemin Hazırlayacak

Mars 2020 gezgini, Mars’da eski hayatına izlerine rastlama olasılığı arttırmak için, uzun süre önce kuruyan Jezero deltasına inecek. Yıllar süren bilimsel tartışmalar sonucunda seçilen bölgede bir zamanlar 450 m derinliğinde bir göl olduğu düşünülüyor.

Gölün 3.5 ila 3.9 milyar önce akan nehirlerin bağlantılarının birleştiği yerde olduğu düşünülüyor.

Bu kraterin 48 km genişliğinde olduğu ve eski organik molekülleri koruduğu düşünülüyor.

Ayrıca, Mars 2020 görevi insanlı görevler için de büyük umutlar taşıyor. “Gerçekten bunun Mars’a ilk insanlı görev öncülü olabileceğini düşünüyorum, “diyor Wallace.

Gezginde bulunan ekipmanlar sayesinde belki de bir gün insanlara Mars’da soluyabilecekleri bir oksijen ve Mars’dan dönüş için yakıt sağlanabilecek.

Bu yeni Mars görevinin Çin’le Amerika arasındaki uzay rekabetini arttıracağı düşünülüyor.

Mars 2020 gezgininin Mars’da en azından 1 yıl aktif görevde kalacağı söylense de, Curiosity gezgini gibi Mars’da tahmin edilenden uzun süre çalışması mümkün.

Kaynak:

https://www.sciencealert.com/mars-2020-rover-will-to-prepare-for-human-exploration

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu