NASA tüy gibi hafif yelkenler üreterek, uzayda güneş enerjisini farklı bir şekilde kullanmayı planlıyor. NASA’ nın Güneş Yelkenciliği Projesi, Sunjammer Projesi olarak da biliniyor. 2014’ de başlaması beklenilen projeyle şimdiye kadar yapılan en büyük güneş yelkenini yörüngeye oturtulacak.
Sunjammer ve “güneş yelkenciliği” terimini Sir Arthur C. Clarke’ ın, 1964’ deki The Sunjammer kitabında ilk kez bahsedilmişti. Güneş yelkenciliği fikri Johannes Kepler’ e kadar giden, Maxwell’ in elektronmanyetik alanlar teorisinden yola çıkan ve yelkenin güneş ışığıyla itilmesine prensibine dayanıyor.
Bu teoride itiş gücü o kadar az ki, bu nedenle taşınan yük olabildiğince hafif ve küçük olmalı ve güneş yelkeni de yeterince büyük olmalı. Normalde Mars’ a gidebilecek bir uzay gemisi için, güneş yelkeni olmadan en azından 1000 km’lik bir itiş gücü gerekiyor. NASA’ nın Messenger uydusu , güneş panelleri kullanarak yönlendirme hesaplarını düzeltiyor.
Güneş yelkenli uzay gemisi, ultra hafif örümcek ağı benzeri tasarımıyla güneş ışığının basıncını itiş için kullanıyor. Aslında güneş yelkenciliği deniz yelkenciliğine benziyor, aynı yelkencilikteki gibi rüzgarın gelişine göre manevralar yapılması gerekiyor. İşin zor kısmı ise bu kadar büyük ve narin yelkenin şeklini koruması. İşte örümcek ağı şeklindeki yelken dönerek, santrifüj kuvveti sayesinde, şeklini koruyabilecek.
Aslında NASA uzay yelkenlileri için o kadar da istekli değil. Bu yüzden önce bu güneş yelkeni test edilecek ve insansız mekikler için testleri yapılacak.
Yeni yapılan güneş yelkeni önceki yelkenlilere göre 7 kat daha büyük ve 10 kat daha hafif. Bir köşeden diğer köşeye 38 metre uzunluğunda olan yelken 1207 m² yer kaplıyor. Buna rağmen ağırlığı sadece 32 kg ve katlandığında bulaşık makinesi kadar oluyor. Toplam kazandıracağı kuvvet ise sadece 0,01 newton, yani oldukça az. Fakat bu kadar küçük bir kuvvet sürtünmenin olmadığı uzayda katlanarak artan bir ivme anlamına geliyor.
Sunjammer, L’Garde Inc. of Tustin Kaliforniya tarafından kurulan bir şirket. Daha önce 2011’ de NanoSail-D’ adlı 9,2 metrekarelik yelkeni göndermişti. Sunjammer ikinci yükünü Falkon 9 roketiyle yollayacak. Yörünge girince yüksek, stabilite ve navigasyon sistemleri çalıştırılarak, yelken denenecek .
Kaynak. http://www.gizmag.com/nasa-sunjammer-solar-sail/26076/