Geçmişte güneş fırtınalarının yarattığı manyetik dalgalarının zararını birkaç kez gördük. İşte NASA’dan bilim insanları YZ modelleri kullanarak, güneş fırtınası modellemeleri kullanarak, erken uyarı sistemi geliştirdi. Bu 30 dakika önceden yıkıcı olabilecek bir güneş fırtınasını tahmin edebileceğiz.
Güneş patlamaları sırasında, Güneş’ten büyük miktarda madde enjekte edilir. İşte güneş patlamaları sırasında yayılan bu elektromanyetik dalgalar Dünya’da birçok elektronik ve elektrik cihazı bozacak kadar güçlü olabilir. Aynen 35 yıl önce Kanada Quebec’te olduğu gibi…
Eğer Güneş’in konumu ve patlamalar çok güçlü olursa, Dünya’daki bütün elektrik ve iletişim altyapısı çökebilir.
Bilim insanları uzun süredir böyle bir yıkımın olabileceğinin farkında olduğundan, bugün Güneş’e dönük ve bir çok uydu var. Bu uydular güneş patlamalarını tespit etmede kullanılabilir.
Bu uydulardan bazıları, NASA ekibine veri sağlayan ACE, Wind, IMP-8 ve Geotail uyduları sayılabilir. Ancak herhangi bir yapay zeka araştırmacısının size söyleyebileceği gibi, tahmine dayalı bir model geliştirmek için ona tahmin etmenin ne anlama geldiğini anlatmalısınız.
Güneş fırtınası tahmin etmek ayrı bir işken, bir patlama olduğundan Dünya’nın hangi bölgesinin etkileneceğini bilmek ayrı bir problem oluşturuyor. İşte bu nedenle araştırmacılar, yüzeydeki istasyonlardan ve uyduların tespit ettiği fırtınalardan gelen verileri topladı.
Bilim insanları daha sonra son zamanlarda neredeyse herkesin kullandığı bir kelime haline gelen derin öğrenme modelini eğitmeye koyuldu. Bu durumda buna DAGGER adını verdiler ve aynı şeyi yapmaya çalışan mevcut tahmine dayalı algoritmalarla karşılaştırıldığında oldukça etkileyici özelliklere sahip.
En dikkat çekici olanı hızdaki artıştır. Hindistan’daki Üniversiteler Arası Astronomi ve Astrofizik Merkezi’nden Vishal Upendran liderliğindeki araştırmacılar, algoritmanın bir güneş fırtınası olayının şiddetini ve yönünü bir saniyeden kısa sürede tahmin edebildiğini ve her dakika bir tahminde bulunabildiğini iddia ediyor. .
Daha önceki algoritmaların önceki girişimleri çok daha uzun sürüyordu; öyle ki, Dünya’ya bir fırtına çarpmadan önce neredeyse hiç uyarı süresi vermiyorlardı.
Zamanlamayla ilgili bu mücadelenin bir kısmı, bir fırtınanın dünyanın herhangi bir yerinde nereden vurabileceğini hesaplamanın hesaplama açısından zor olmasından kaynaklanıyordu. Bu, hızlı tahmin mantığını tüm Dünya yüzey alanı için gerçekleştirebilen DAGGER için bir başka ileri adımdır.
Bu tür tahminleri yerel olarak yapmak son derece önemlidir; bir güneş fırtınasının Dünya’yı vurabileceği herhangi bir zamanda, genellikle “gece” olarak adlandırdığımız bir durumda, dünyanın yarısı gezegenin tüm kütlesi tarafından korunacaktır.
Bu tahmin hızı ve bu tahminleri tüm dünyaya uygulama yeteneği, DAGGER’ı güneş fırtınalarından kaynaklanan potansiyel tehlikeleri tahmin etme ve bunlara doğru şekilde yanıt verme konusunda önemli bir ileri adım haline getiriyor. Ve Güneş, 2025’te 11 yıllık güneş döngüsünün zirvesine ulaşacak ve bol miktarda veri toplamak için tam zamanında açık kaynaklı bir platform başlatılacak.
Bu, kamu hizmetleri ve iletişim şirketlerine, en şiddetli hava koşulları gelmeden önce DAGGER’ı tehdit değerlendirme sistemlerine entegre etmeleri için birkaç yıl veriyor.
Burada, ABD’nin orta batısındaki kasırga uyarı sirenlerine benzer deli gibi öten sirenler olmasa da, en azından doğru insanlar tehlikenin farkına daha önce olduğundan daha hızlı bir şekilde ulaşacak.
Hiç şaşırmadım biz hala yerimizde sayıyoruz ne tuhaf iyi haber olmuş