Sorting by

×
AstronomiBilimsel GelişmeDeneyselTeknolojiUzay-ZamanVideobilim

NASA Ay’ın Sadece Karanlık Bölgeleri Değil, Güneşli Yerlerinde de Su Olduğunu Doğruladı

NASA’nın SOFIA (Kızılötesi Astronomisi Stratosferik Gözlemevi) uçağı ile yapılan gözlemlerde Ay’ın güneş gören yüzeyinde de ilk kez su olduğunu onaylandı. Bu keşif, suyun ayın yüzeyinde geniş bir alanda dağılmış olabileceğini işaret ediyor. Yani Ay’ın sadece soğuk ve karanlık bölgelerinden değil güneşli yerlerinde de su var.

SOFIA Ay’daki en büyük kraterlerden biri olan ve güney yarımküresinde konumlanan Clavius Krateri’nden su molekülleri tespit etti. Daha önce Ay’da yapılan gözlemler Ay’ın yüzeyinde bazı hidrojen formları olduğunu gösterse de, bunlar suyun kimyasal benzeri hidroksil(OH) ayırt edilemiyordu. İşte bu konumdan alınan numunelerde 100 ila 412 ppm arasında su derişimine rastlandı, yani 1 kübik metrede yaklaşık 250 ml su var. Sonuçlar Nature Astronomy dergisinin son sayısında yayınlandı.

Eğer kıyaslama yapacak olursak Sahra Çölü’nde SOFIA’nın tespit ettiğinden 100 kat daha fazla su bulunuyor. Her ne kadar bu miktar oldukça az olsa da, bu susuz ve havasız ortamda suyun nasıl oluşabileceğine dair yeni soru işaretlerinin oluştu.

NASA 2024 Artemis programında Ay’a ilk kez bir kadın ve adam yollayarak sürdürebilir insan varlığı oluşturmak istiyor.

SOFIA uçan teleskopu sayesinde Ay artık yeni anlamlar taşıyor. 106 inçlik teleskop Dünya atmosferindeki su buharının % 99’undan bağımsız bir irtifada uçarak, Dünya’daki kara teleskoplarının ulaşamayacağı berraklığa sahip oluyor.

SOFIA teleskobundaki FORCAST(Soluk Nesne Kızılötesi Kamerası) kamerasını kullanılarak su moleküllerine özgü 6.1 mikronluk dalga boyu tespit edildi. Güneşli Clavius kraterinde bu kadar yüksek konsantrasyonda su bulunması gerçekten şaşkınlık yarattı. Daha önce yapılan gözlemlerde ayın güneşli yüzeylerinin tümüyle kuru olduğu düşünülüyordu.

SOFIA uçan teleskopu hakkında daha fazla bilgi almak için haberimizi tıklayabilirsiniz.

Kaynak: NASA

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu