Sorting by

×
JeolojiMekatronikMühendislikTeknoloji HaberUzay-Zaman

NASA 2020 Mars Gezgininin Robot Kolunun Montajını Bitirdi

NASA’nın 2020’de Mars’a göndereceği gezginin en önemli ekipmanlarından , biri olan numune toplama sisteminin robot delgi tekeri ( Sample Caching System )monte edildi. Böylece gezginin, Mars’tan toplayacağı numuneler ve aletlerin yerleştirileceği kompartımanda yerleştirilmiş oldu. 23 kamera ile 14 yıl çalışması hedeflenen gezgin tam bir teknoloji harikası.

İlk Viking sondaları Mars’a 1976’ta yollandığından beri, Mars taşları ve topraklarını toplayıp analiz etmek için bir çok Mars gezgini kullanıldı. Bu sayede Mars’ın doğasına ve tarihine dair güçlü bir ışık tutuldu. Fakat bu araçların hepsi Mars’ta kullanıldı ve bugüne kadar hiçbir numune Dünya’ geri getirilmedi.

Fakat Mars 2020 gezginiyle daha hırslı bir amaç için çalışılacak, numunelerin Dünya’ya getirilmesi. Yeni gezgin sadece numune toplayıp analiz etmekle kalmayacak, aynı zamanda bunları özel bir kaba toplayarak Dünya’ya detaylı çalışma için yüzeyde, sonraki gezginin Dünya’ya geri getirmesi için bırakacak.

İşte bu nedenle mühendisleri sayısız zorluk bekliyor. Bu nedenle robotik kol çok büyük önem taşıyor. Aslında cihaz eski tekerli slayt makinelerine benziyor.

NASA’ya göre bu numune tekeri 9 delgiyi haznesinde taşıyabiliyor. Bunlardan ikisi aşındırıcı kayalar, biri regolitler için diğer 6 hazne için katlaşma numuneleri için.

Sonrasında bu numuneler numune tüplerinde toplanacak ve en sonunda ağızları mühürlenip, yüzeyde bırakılmak üzere kapatılacak.

Delgi tekerinin de takılmasıyla gezginin iç kısmının büyük kısmı bitti. Sadece kamera ve pil bekleniyor. Sonrasında ince ayarlar ve bazı testler yapılarak 17 Temmuz 2020’ye yetiştirilmesi planlanıyor.

Source: NASA

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu