Sorting by

×
BilimNanoteknolojiTıp ve Sağlık

Nanoparçacıklar Hücre Zarının Kimyasal Yapısına Zarar Verebiliyor

Syracuse Üniversitesi Kimya ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’ nden araştırmacılar pek üründe kullanılan nanoparçacıkların toksisitesini araştırdılar. Milimetreden milyon kez daha küçük nanoparçacıkların, potansiyel olarak hücre membranlarına sızabileceği ya da zarar verebileceğini ortaya koydu.

Kimya ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’ nden araştırmacılar, Doç. Dr. Shikha Nangia ve Radhakrishna Sureshkumar yaptıkları araştırmada nanoparçacıklar ne kadar sade bir şekle  ve modifikasyonlara sahip olsa da, hücre membranında büyük kimyasal etkileşimler yaratabileceğini gösterdi.

Nano malzemelere bir süredir ilaç taşıyıcı madde olarak kullanıldığından oldukça önemli. Çünkü nanomalzemelerde henüz bir evrensel standart oluşturulmadığından, bu ilaçları kullananlar bilgilendirilmeli ve tümüyle korunmalıdır. Nanoparçacıklar aynı kimyasallar gibi deri veya solunum yoluyla kolaylıkla bulaşma potansiyeline sahip.

“ Öncelikle nanoteknolojinin çok büyük bir potansiyeli olduğunu kavramamız gerekiyor. Fakat nanoteknolojinin toksisitenin tümüyle anlaşılması ile nano- üretim  ve nano-biyoteknolojide daha güvenli üretim ve taşıma metotlarına imkan verecektir,” diyor Sureshkumar ve Nangia. Ayrıca böylece toksisite seviyeleri farklı parçacıklar kullanarak, kanser hücreleri hedeflenerek, radyasyonun absorbsiyonu arttırılabilir. Nanotoksisite aslında nanoparçacıkların tedavi, teşhis, kataliz, sensör teknolojilerinde ve enerji verimini çarpıcı biçimde arttırabilir.

Araştırma projesi Syracuse Üniversitesi’ nin 448 paralel çekirdekli bilgisayarı “ Prophet” ‘ da yapıldı .

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130123165103.htm

Kaynak : Shikha Nangia, Radhakrishna Sureshkumar. Effects of Nanoparticle Charge and Shape Anisotropy on Translocation through Cell MembranesLangmuir, 2012; 28 (51): 17666 DOI: 10.1021/la303449d

nanozarar

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu