Bilimsel GelişmeKimyaMakalelerNanoteknolojiTeknoloji HaberTıp ve SağlıkÜtopya

Nanoparçacık Enjeksiyonuyla Kör Sıçanların Retinaları Onarıldı

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, dejeneratif retina hastalıklarının tedavisinde inanılmaz bir çalışmaya imza attı. Granada Üniversitesi’nde  yapılan yeni çalışmada tek bir nanoparçacık enjeksiyonuyla, yapay bir retina yaratılarak kör kemirgenlerde görme kaybı onarıldı.  

Yaşa bağlı görme kaybı dejenerasyonu oldukça yaygındır ve yaşlandıkça kaçınılmaz olduğunu düşünülür. Buna rağmen, belli başlı birkaç araştırmada bu dejenerasyonu önleyecek veya en azından yavaşlatacak yöntemler geliştirildi.

Yaşa bağlı görme kaybıyla mücadele etmek için, birçok araştırmacı retinal fonksiyonlarını onaran elektrotlar, sensörler veya yapay retinalar üzerinde çalışıyor.  Fakat bu protez çözümleri kablolar,kameralar ve cerrahi müdahaleler gerektirdiğinden pek ideal değil.   

İşte retina fonksiyonunu onarmak için diğer bir seçenek; özel olarak geliştirilen retina nöronlarına açılan ışığan duyarlı kanallar gibi çalışan nanoparçacıklar olabilir. Yeni yayınlanan araştırmada, birbirine bağlı polimer nanoparçacıkların(P3HT-NP) retina altı boşluğa yayılarak görme kaybını onarabilelme potansiyeli olduğu gösterildi.

Retinal boşluktaki (mavi) nanoparçacıkların (kırmızı) dağılımı

Retina Dejenerasyonları, Nanoparçacık Enjeksiyonuyla İyileştirilebilir

Bu nanoparçacıkların güvenliği ve etkinliğini ölçmek isteyen araştırmacılar retinitis pigmentosa sıçan modelini seçti. Kademeli olarak gerçekleşen bu genetik görme kaybında kişi giderek kör oluyor. Araştırmacılar kemirgenlere sadece bir retina altı enjeksiyon yaptığında, görsel korteks aktivite ve görsel duyarlılığın tekrar sağlıklı hayvanlardakine benzer seviyelere geldiğini gözlemledi.

“Çalıştığımız modelde; nanoparçacıklar, retina içi nöronlarının ışık duyarlı aktivasyonunu stimüle ederek, retinada enflamasyon yaratmaksızın görsel tepkileri onardı. Tek bir enjeksiyonla ulaşılan bu ışık duyarlılığının yüksek boyutsal bir çözünürlük yaratma potansiyeli var. Bu nanoparçacıklar retina protezlerinin yerini alarak sadece retinis pigmentosa değil, yaşa bağlı maküler dejenerasyon için de yeni uygulamalar doğurabilir,” diyor araştırmadan Mattia Bramini.

Nanoparçacık teknolojisi geniş çaplı görme kaybını onarabilir. Hatta boyutsal çözünürlüğü mevcut implantlardan çok daha iyi olabilir.

https://newatlas.com/medical/nanoparticle-artificial-retina-injection-restore-vision-blind-rats/

Bibliografya:

José Fernando Maya-Vetencourt, Giovanni Manfredi, Maurizio Mete, Elisabetta Colombo, Mattia Bramini, Stefano Di Marco, Dmytro Shmal, Giulia Mantero, Michele Dipalo, Anna Rocchi, Mattia L. Di Francesco, Ermanno D. Papaleo, Angela Russo, Jonathan Barsotti, Cyril Eleftheri, Francesca Di Maria, Vanessa Cossu, Fabio Piazza, Laura Emionite, Flavia Ticconi, Cecilia Marini, Gianmario Sambuceti, Grazia Pertile, Guglielmo Lanzani, and Fabio Benfenati ‘Subretinally injected semiconducting polymer nanoparticles rescue vision in a rat model of retinaldystrophy’ (2020) Nature Nanotechnology. https://doi.org/10.1038/s41565-020-0696-3

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu