Sorting by

×
Alternatif EnerjiElektronikNanoteknoloji

Nanoselülozik Kağıt Pil Enerji Problemini Çözebilir

kağıt piller

İsveç Linköping Üniversitesi’nden bilim insanları nanoselüloz ve iletken polimerlerden güçlü bir pil üretildi. Malzeme nanoselüloz ve iletken polimer içeriyor. Araştırma Advanced Science dergisinde yayınlandı.

15 cm çapında ve onlarca mm kalınlığındaki bir yaprak 1 F güç depolayabiliyor. Bu piyasadaki süper kondansatörlerle benzer bir kapasitans değeri. Materyal saniyeler içinde şarj olabiliyor ve yüzlerce kez şarj olabiliyor.

Dünyada güç geçtikçe artan  yenilenebilir enerji kullanımının depolanması için bu ürün gerçekten rüya ürün olabilir. Yazdan kışa, rüzgarlı havalardan sakin havalara her türlü havada güç depolama santralleri büyük önem taşıyor.

“Kondansatör  gibi fonksiyon gösteren bu ince filmler bir süredir mevcut . Bizim burada yaptığımız ise materyali üç boyutta üretmek. Daha kalın yapraklar üretebiliyoruz,” Linköping Üniversitesi Organik Elektroniği Profesörü Xavier Crispin. Diğer araştırmacılar ve yazarlar ise  KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü, Innventia, Danimarka Teknik Üniversitesi ve Kentucky Üniversitesi’nden geliyor.

Güç kağıdı adı verilen materyal plastikimsi bir kağıda benziyor. Araştırmacılar kağıdın dayanıklığını göstermek için origamiden kuğu  yaptı.

kağıt pil

Materyalin yapısal karakterinde nanoselüloz maddesi yer alıyor. Selüloz fiberler yüksek basınç altında 20 nm çapına sahip olacak şekilde böldü. Selüloz fiberlerin sulu çözeltisi hazırlanarak yüklü PEDOT :PSS polimeriyle karıştırıldı. Sonrasında polimer fiberlerin etrafında ince bir film oluşturdu.

“Kaplanan fiberler birbirine dolaşıyor ve aralarındaki boşlukta bulunan sıvılar elektrolitler gibi davranıyor,” diyor doktora öğrencisi Jesper Edberg.

Yeni selüloz-polimer materyaller sürekli iyon ve elektron iletiminde dünya rekoru kırdılar. Bu da ne kadar yüksek enerji depolama kapasitesi olduğunu gösteriyor. Piyasadaki piller ve kondansatörlerin aksine, güç kağıtları geri dönüştürülebilir selüloz ve bulunması kolay polimerden üretiliyor. Ayrıca çok hafif , zararlı kimyasal ve ağır metal içermiyorlar ve su geçirmezlik özelliğine sahipler.
Power Papers (güç kağıtları) projesi 2012’den beri Knut ve Alice Wallenberg Derneği tarafından finanse ediliyor.

Yeni güç kağıdı normal selülozdan yapılıyor ve kağıt olması için suyunun alınması gerekiyor. Asıl zorluğun endüstriyel çaplı üretime geçmek olduğu belirtiliyor.

Araştırma Referansı:  Abdellah Malti et al. An Organic Mixed Ion-Electron Conductor for Power Electronics, Advanced Science (2015). DOI: 10.1002/advs.201500305

Kaynak :  http://phys.org/news/2015-12-electricity-paper-ion-electron-conductor-power.html#jCp

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu