Sorting by

×
DeneyselYeni İcatlar

MÜZİK ÇALAN BECK BİRA ŞİŞESİ EDİSON FONOGRAFINI HAYATA GEÇİRDİ

1870’ lerde Heinrich Beck,  Beck Bira Fabrikası’ nı kurduğunda ; bilim adamı Thomas Edison dünyanın ilk fonografını yapmak için gayret sarfediyordu. İşte Yeni Zelandalı Firma Beck Shine Limited tasarım ajansıyla birlikte çalışarak Edison şişesi adını verdikleri ilginç bir buluş yaptılar. Becks bira şişesinin üzerine kazınan desenler 19 yy. fonograf silindiri gibi işleyerek müzik çalıyor.

Shine tasarım eki eski silindir kayıt aleti ve Beck bira şişesi kullanarak müzik çalar yaptılar. Ekip müzik çalarda çalmak için Ghost Wave’ in Here She Comes single’ ını cama işlediler.

Birkaç prototip denemesinden sonra cam silindire özel kertikler açılarak parça özel olarak işlendi. Daha hassas bir çizgi çizmek için ise bilgisayar hardiskinin okuyucusu alınarak, daha düzgün çizgiler, dalgalar çizildi. Ayrıca tasarımcılar bazı dış frekansları ayarlayarak distortion ‘ı engellediler.  Ayrıca şans eseri parçada da benzer sesler bulunduğundan cama iyi bir şekilde aktarıldı.

Şişeye müziği kayıt etmek ne kadar zor olsa da , şişeyi müzik çalara okutmak tamamıyla ters mühendislik işiydi. Ekibin silindir fonografı yeniden üretmesi için kullanılan modern elektronik malzemeler sayesinde fonograf oldukça berrak sese sahip oldu. Ayrıca kontroller de oldukça kolaylaştı. Böylece bu ilginç müzik çalar ortaya çıktı.

Edison şişesi,  2013 Mayıs ayında Semi-Permanent tasarım konferans kamuya sunuldu. Bazı küçük pürüzler dışında, ses kalitesi aynı plağa benzeyen edison şişesi, gerçekten güzel bir ses kalitesine sahip oldu. Maalesef, evdeki şişelerinize bu hale getiremeyeceksiniz, çünkü bu sadece bir prototip.

http://www.gizmag.com/edison-beer-bottle-cylinder-phonograph/27900/

 

 

edison şişesi kayıt çizgileri-gerçek bilim
Şişedeki Kayıt Çizgileri

 

 

kayıt çizgileri-gerçek bilim
Hardisk kafasıyla çizilen pürüzsüz çizgiler

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu