Sorting by

×
Bilimsel GelişmeTıp ve Sağlık

Sindirim Enzimlerinin Bloke Edilmesi Multiple Organ Yetmezliği Geri Döndürüldü

 

Multiple Organ Yetmezliği
Üstte sağlıklı sıçan barsağı, ortada şoka girmiş sıçan barsağı ve en altta yeni geliştirilen yöntemle tedavi edilmiş sıçan barsağı görülmekte.

Science Translational Medicine’ın 23.Ocak.2013’teki sayısında yayınlanan, California Üniversitesi’ nin yaptığı yeni araştırma  şok, sepsis ve multiorgan yetmezliği ’ nin açıklığa kavuşturulması ve tedavisine araştırmacıları giderek yaklaştırdı. En çok ciddi sağlık problemlerinin başında gelen bu hastalıklar nedeniyle her yıl Amerika’da yoğun bakım ünitelerindeki pek çok insan hayatını kaybediyor.

Araştırmacıların çoğu şok ve sepsiste görülen organ yetmezliğinin barsakları da tuttuğu  ve  bunun,  ince barsağın mukozal bariyerinin geçirgenliğinin artmasından kaynaklandığı konusunda hemfikirler. Ancak multiorgan yetmezliği ve ölümlere yol açan mekanizma henüz aydınlatılabilmiş değil.

Bazı araştırmacılar sepsis ve septik şokta, barsaklardaki bakterilerin ve bunların toksinlerinin organ yetmezliğine yol açabileceği görüşünde. Ancak klinik deneyler  gösterdi ki septik şoka giden hastalarda bakteri karşıtı müdahaleler mortaliteyi azaltmakta başarısız kalıyor.

UC San Diego Jacobs Mühendislik Okulu Biyomühendislik  Bölümü’nde Geert W. Schmid-Schönbein liderliğinde çalışan araştırmacılar şokta gerçekleşen olayları bakteri faktöründen daha kapsamlı bir biçimde araştırmak için yıllarca süren başarılı analizler yaptılar. Bu analizler araştırmacıları  günlük sindirimi sağlayan barsak enzimlerinin güçlü etkisini incelemeye yöneltti.

Bu sindirim enzimlerinin mukozal bariyer aracılığıyla barsak içinde sınırlı kalması gerekmektedir. Mukozal bariyer hasar gördüğündeyse sindirim enzimleri barsak duvarına sızarak barsağı sindirmeye başlar. Buna otosindirim denir. Ciddi kan kayıpları, şarapnel hasarı gibi delici yaralanmalar, apendisit veya bakteriyel toksinlerle hasarlanma gibi faktörler mukozal bariyer hasarına yol açar. UC San Diego araştırmacılarına göre bir kez bu enzimler barsak dışına geçtiklerinde, diğer organları rastgele bozmaya başlayarak multiorgan yetmezliği ve ölüme yol açmaktalar.

Science Translational Medicine’ın 23 Ocak 2013’teki sayısında yayınlanan araştırma şok, sepsis ve multiorgan yetmezliğinde, sindirim enzimlerini alışılmış etkenlerin dışında yeni bir etken olarak sunmakta. Bu hususta, Schmid-Schönbein liderliğindeki araştırmacıların sıçanlarda değişik tiplerde şok oluşturulmasından bir saat sonra  doğrudan ince barsaklarına sindirim enzimi engelleyicilerini uygulamasıyla ölümcül koşulların geri çevrildiği, kalp, akciğer hasarlanmasının azaldığı ve uzun dönemde hayatta kalma şansının %16’dan %86’ya yükseldiği saptanmış. Sindirim enzimi engelleyicileri 3 tür şokta da (hemorajik, septik ve endotoksik şok) başarılı bulunmuş.

İnce barsak içine doğrudan uygulanan 3 tür pankreatik enzim inhibitörü var. Bunlarda biri halen Amerika’da başka amaçlarla kullanılmakta.

Yeni gelişmiş sepsis, septik şok ,post- operatif komplikasyonlar ve sindirim sistemi kanaması geçiren hastalarda enzim inhibitörlerinin etkinlik ve güvenilirliğinin test edildiği bir faz-2 çalışması ise yolda.

Ayrıca, yayınlanmış bir klinik çalışma ciddi septik şoklu bir hastada barsağa uygulanan sindirim enzimi inhibitörlerinin başarılı tedavi sağladığına dikkat çekmekte. Böylece ilerde multiple organ yetmezliği çeken hastaların yaşama olasılığı artacak.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130123144214.htm

Araştırma Referansı:

F. A. DeLano, D. B. Hoyt, G. W. Schmid-Schonbein.Pancreatic Digestive Enzyme Blockade in the Intestine Increases Survival After Experimental ShockScience Translational Medicine, 2013; 5 (169): 169ra11 DOI:10.1126/scitranslmed.3005046

 

Daha Fazla Göster

Can Bahar Sezgin

Acil Tıp Doktoruyum. Gercekbilim sitesinde sizi tıpla ilgili gelişmelerden haberdar ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu