Sorting by

×
Bilimsel GelişmeElektronikFizikGenelİlginç BilimTeknoloji HaberYeni İcatlar

MIT Sadece Lazerle İnsan Kulağına Ses Aktarmayı Başardı

Bilim insanları sadece lazer kullanarak insan kulağına müzikten, konuşmaya kadar pek çok sesi aktarmayı başardı. Ses ve iletişim alanlarında potansiyel bir devrim niteliğinde çalışmayla, hiçbir ekipman taşımayan insanlara sadece lazer ışığıyla ses iletmek mümkün.

“Sistemimiz belli bir mesafeden bir kişinin kulağına bilgi ışınlamada kullanılabilir. Bu sistem göz ve cilt açısından tümüyle güvenli lazerlerle yapılarak, kişiye duyulabilir bir ses sinyali lokalize etmeye yarıyor,” diyor Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Charles M. Wynn.

Optics Letters dergisinde yayınlanan araştırmada MIT ekibi ton, müzik ve kaydedilen konuşmanın lazerle iki farklı metot kullanarak nasıl aktarıldığını gösterdiler.

Bu iki tekniğinde fotoakustik etki olarak adlandırılan bir avantajı var, maddenin ışığı absorblamasının bir sonucu olarak ses dalgalarının oluşumu gerçekleşiyor. MIT araştırmasında bu madde havadaki su buharından ibaret.

Bu metotlarında birinde ses hızına yakın bir hızda lazer ışını süpürülüyor. Değişen uzunluklarda süpürülen ışınlar, farklı  ses dalgalarını kodluyor.

Bu teknik sayesinde 2,5 metre uzaktaki bir insana60 desibel gücünde ses aktarılabiliyor ki, bu normal restorandaki konuşma düzeyine yakın bir ses düzeyi. (ses kaynağıyla hedef arasında kimse olmadığı düşünülürse)

 Diğer bir metotta ise, lazer ışını gücünü kullanarak sesli mesaj kodlandı. Araştırmacılar bu tekniğin daha sessiz fakat daha temiz sonuç verdiğini belirtiyorlar.

Pişt Orda Kimse Var Mı?

Bu teknikle kalabalık bir odada sessizce arkadaşınıza mesaj iletebilirsiniz. MIT ekibi bu teknolojinin çok önemli uygulamaları olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları daha fazla araştırma yapılarak aktarım mesafesinin arttırılabileceğini, bu tekniğin tehlikeli durumlarda yararlı olabileceğini düşünüyor. Örneğin, okul katliamları gibi durumlarda kişilere sadece kendileri duyabilecekleri bilgileri aktararak, kurtarma görevlerinin yapılabilmesini umuyorlar.

Umarız bu teknoloji sonunda ticari hale gelir. Bu teknoloji sayesinde pek çok heyecan verici imkan doğacak, bu teknoloji yararlı olacak şekilde kullanmak istiyoruz,” diyor Ryan M. Sullenberger.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu