Duke Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’ndeki elektrik mühendisleri 98 mini kamerayı tek bir cihazda birleştirerek şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir fotoğraf makinesi prototipi ürettiler.
Fotoğraf makinesi, 20/20 ve 120 derecelik bakış açısına sahip insan gözüne göre 5 kat daha iyi bir çözünürlük sağlıyor. Yeni fotoğraf makinesinin çözünürlüğü 50 gigapiksel yani 50.000 megapiksel. Normalde piksel demek veri noktaları demek ve ne kadar fazla piksel, o kadar yüksek çözünürlük demek.
Araştırmacılar inanıyor ki; önümüzdeki 5 yıl içinde gigapiksel kameralar genel kullanıma uygun hale gelecek.
Fotoğraf makinesi David Brady liderliğindeki ekip tarafından, Duke Üniversitesi Pratt Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Profesörü Michael J. Fitzpatrick Arizona ve California Üniversitesi ve Distant Focus tarafından geliştirildi.
Makinedeki her mikro kamera ayrı bir bölgenin fotoğrafını çekerek, bilgisayar işlemcisi tarafından tek bir yüksek detaylı fotoğrafa dönüştürür. Fotoğraf o kadar yüksek detay içeriyor ki, fotoğrafçı ancak fotoğrafı çektikten sonra onca detayı fark edebiliyor.
“Yüksek performanslı ve düşük fiyatlı mikro kamera optiklerinin ve bileşenlerinin gelişimiyle gigapiksel kamerayı yapmak temel mücadelemiz halini almıştı”, “Halbuki çok ölçekli değişik lensler kullanılması gerekirken, biz daha az güç tüketen ve daha fonksiyonel devrelerle yüksek çözünürlüklü görüntüleme imkanı bulduk, optikle değil yani”diyor Brady.
Arizona Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Asistan Profesör Michael Gehm, mikro kameralardan gelen görüntüyü yazılımla konfigüre ederek geliştirdi. “Geleneksel açıdan daha iyi optiklerle daha fazla cam kullanılırdı. Bu, kompleksliği arttırıyordu. Görüntüleme uzmanları için bu problem değil. Süper bilgisayarlarda aynı problemle karşılaşıyor hatta daha zor problemlerle bile bir noktada komplekslik bitiyor ve fiyat dezavantajı yapıyor.” diyor Gehm.
Prototipin büyüklüğü 76 cm’lik bir kare şeklinde ve derinliği de 50 cm civarında. Daha da ilginci, makinenin sadece %3’ü optik parçalar, geri kalanı da elektronik parçalar ve işlemcilerden oluşuyor. Araştırmacıların söylediğine göre bu yeni gelişmeyle daha küçük ve günlük fotoğrafçıların kullanabileceği daha pratik makineler yapılabilir.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120620133151.htm