Sorting by

×
Bilimsel Gelişmeİlginç BilimUzay-Zaman

Mars’ta Sıvı Halde Tuzlu Su Bulunabilir

marsta tuzlu su

Bilim insanları uzun zamandır Mars’ta buz halinde su bulunduğunu düşünüyor. NASA’nın Mars Curiosity (Merak)  gezgininden gelen son veriler Mars’a yüzeyine yakın sıvı halde su olabileceğini gösteriyor. Bunun açıklaması ise, toprakta bulunan perklorat maddesi nedeniyle, suyun donma noktasının düşerek, çok tuzlu su halinde sıvı olarak bulunabileceği. Sonuçlar Nature dergisinde yayınlandı .

“Uygun koşullar altında kalsiyum perkloratın, atmosferden su buharını absorblayabildiğini gördük. Curiosity gezgininin hava görüntüleme istasyonundan alınan ölçümler, bu koşulların geceleri ve kışın güneş doğduktan hemen sonra oluştuğunu gösterdi. Nem ve sıcaklık ölçümlerinde dayanarak, yüzeyden sadece 1,6 metre yüksekte ,absorblanan su miktarını tahmin edebiliyoruz. Gece olduğunda, atmosferdeki bir miktar su buharının gezegen yüzeyinde yoğunlaşarak donduğunu, fakat donma noktası çok düşük olduğundan, bu buzul sıvı halde kalabiliyor. Bu toprak gözenekli olduğunda, suyun toprağa damladığını görebiliriz. Zamanla diğer tuzlar da toprakta çözülebilir, aynı zamanda sıvı halde yüzeyin altına doğru çökerek işleyebilir,” olarak açıklıyor Kopenhag Üniversitesi Mars grubu şefi Yrd. Doç. Dr. Morten Bo Madsen.

Nehir Yatağı ve Dev Göl

Mars gezgininin stereo kamerasından yapılan önceki gözlemlerde, eski nehir yatağında yuvarlak taşların bulunduğu ve 1 metre derinlikte suyun aktığını gösteriyordu. Yani daha öncesinde bu bölgede bir nehir vardı. Yeni alınan yakın çekimler ise, Sharp Dağı rotasında bulunan sediment yataklarının Sharp dağına doğru tabaka tabaka yaslandığını gösteriyor.

“Bu cinste çökelekler ancak kraterlerden büyük miktarlarda su aktığında olur ve bu su akıntıları, toplanarak durgun bir göl halinde bulunurlar. Bu akıntıyla taşınan materyaller göl yatağında birikim yaparlar. İnce sediment tanecikleri birikerek göl tabanına oturur. İşte bu sediment tabakaları Gale kraterinin eskiden tümünün büyük bir göl olabileceğini gösteriyor,” diyor Morten

gale krater
Gale kraterindeki sediment tabakaları

Morten Mars’ta 4,5 milyar yıl önce 6,5 kat daha fazla su olduğunu ve daha kalın bir atmosfere sahip olduğunu belirtiyor. Fakat bu suyun büyük kısmı zamanla uzaya uçarak buharlaştı. Mars’ın Dünya’nınkine benzer manyetik alanı olduğu fakat bu alanı nasıl kaybettiği bilinmiyor. Dünya’nın merkezindeki eriyik demir manyetik alan yaratarak Dünya’nın atmosferini kozmik radyasyondan koruyan bir kalkan gibi çalışıyor. Fakat Mars’ta bu manyetik alan olmadığından, Güneş radyasyonuna karşı korunaklı değil.

Mars’ta sıvı halde su bulunsa bile, soğuk,kuraklık ve kozmik radyasyon yüzeyin 1 metre altına kadar yaşamın oluşmasını engeller. En azından dünyadaki yaşam formları bu şekilde yaşayamaz.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150413130611.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu