Günlerdir fırlatılması beklenen Orion uzay aracını taşıyan Delta IV uzay aracı 5 Aralık 2014 14:05’de (Türkiye Saati) fırlatılarak, Dünya’nın 5808 km yükseğe kadar tırmandı. Yani 5,808,000 metre yükseğe çıktı , bu arada modüller sırasıyla ayrılarak en sonunda bu yüksekliğe ulaştırdı. Tırmanış sırasında mekik Armstrong sınırı ve Van Allen kuşaklarını iki kez geçmiş oldu. İnsansız yollanan araç 2018 ‘e kadar tekrar yollanmayacak. Orion insanlı görevler için üretildi ve bugüne kadar insanoğlunun gitmediği kadar uzağa gidecek. Aslında dün yapılmasını beklediğimiz bu fırlatış rüzgar ve sonunda yakıt deposu problemleri nedeniyle 5 Aralık’a ertelendi. Orion Dünya’ya dönerken 32,000 km/s hıza kadar çıktı. Bu yaklaşık olarak ses hızının 26 katına denk geliyor ki, bu hızda hareket edebilen başka bir araç yok dünyada. Ayrıca araç atmosferden geçti ve 2200 C dereceye dayanabildiğini gösterdi. Platinin bile erime sıcaklığının 1768 centigrat derece olduğunu düşünürseniz, bu sıcaklık gerçekten çok yüksek.
NASA’nın gelecek Mars görevlerinde insanlar için tasarlanan proje gerçekten insanlık için yeni bir dönemin başlangıcı. NASA Mars Yolculuğu (Journey to Mars) ABD Florida Kennedy Uzay Merkezi’nden Kırmızı Gezegen’e gidecek ilk insanların Orion uzay mekiğiyle taşınmasıyla başlayacak. Mars’a ilk insanlı yolculuk gerçekten bir adanmışlık ve kabiliyet meselesi. Bu yolculuk risklerine değecektir. Mürettebatsız ilk uçuş testi 4 Aralık Perşembe günü yapılacak. Orion , 1960 ve 1970 Apollo görevlerinden beri astronotları derin uzay yolculuklarına çıkarmak için tasarlanmış ilk uzay gemisi özelliğini taşıyor. Bu mekik insanoğlunun bugüne kadar seyahat ettiği aydan daha uzağa giderek, uzay yolculuklarının sınırlarını zorlayacak.
Orion sayesinde Dünya ve Mars arasındaki uzayın astronotlar tarafından keşfi başlayacak. Bu sayede Mars görevleri için, gelecek insan nesline paha biçilmez deneyim sağlanacak. Ayın etrafında cis-lunar uzay adı verilen keşif alanında, gelişmiş uzay giysileri, çekim kullanarak navigasyon ve astronotları radyasyon ve ekstrem sıcaklıklarından koruma denemeleri yapılacak. Orion’un ilk görevleri 2020’de başlayacak ve astronotlar asteroit keşfi yaparak, ay etrafında robotik uzay mekikleri kullanarak ay etrafında stabil bir yörüngeye yerleştirecekler. Asteroit Yön Değiştirme Görevi’nde (Asteroid Redirect Mission ) Solar Elektrik İtiş sistemi gibi yeni teknolojiler test edilecek ve bu sayede Mars’a gelişmiş insan görevleri için ağır kargolar yollanabilecek. Orion’daki Astronotlar Dünya’ya pek çok numune toplama tekniği ve aleti kullanarak asteroit numuneleri getirecekler. Bu numuneler Mars ve aylarına yapılacak gelecek görevleri için işe yarayacak.
Ekipler ayrıca Orion’un okyanustan getirilmesinde uygulanacak prosedürleri gözden geçirecekler. İşte bu testler yeni nesil uzay mekiğinin 2020 görevlerinin gerçekleştirmesini yardım ederek, 2030’da astronotların Mars’a ulaşmasını sağlayacak.