Japon bilim insanları, denizdeki en derin nokta Mariana çukuruna son teknoloji bir kamera indirerek, 8178 metre derinlikte salyangoz balığını(snailfish) halen yüzebildiğini görüntüledi. Balığın bu kadar derinde zorlu koşullara karşın yüzebilmesini trimetil amin N oksit (TMAO) kimyasalıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Diğer taraftan TMAO kimyasalının yüksek basınç altında balığın büzülüp ölmesini engellediği, böylece bu denli derinlikteki yüksek basınçta yaşayabildiği düşünülüyor.
Diğer taraftan,büyük konsantrasyonlarda TMAO olduğundan daha fazla osmoz olarak denizsuyu çekiliyor. Fakat çok derinlerde TMAO seviyeleri ters osmoz olarak, beyin hücrelerinin şişerek patlamasına neden olabiliyor.
İlk 8152 metrede filme alındı ve Japon Deniz-Dünya Bilim ve Teknoloji Ajansı ve Japon Yayın Şirketi tarafından daha derinlere gönderilebildi.
Ekip 4K kamera kullanarak 7498 m ve 8178 metre derinlikte kayıt yaptı. Derinlik sondadaki iletkenlik,sıcaklık ve basınç sensörüyle tespit edildi. Uskumruyu yem olarak amfipodlar ve salyangoz balığı çekildi. Sonda 8178 metreye indikten 17 saat 37 dk sonra salyangoz balığı da görüntülendi.
Bu derin deniz olayını videoda görebilirsiniz.
Source: JAMSTEC
Bilim ve teknoloji birbirini öyle güzel destekliyor ki etkilenmemek elde değil. Özellikle TMAO kimyasalı (tabii eğer kanıtlandığı takdirde) insanların vurgun yeme gibi risklerini ortadan kaldırabilecek potansiyele sahip. Bir de Dünya da şu politika ve taassup denen zırvalıklardan kurtulsa, insanoğlu yüzyıllarca ulaştığı bu gelişmelere daha kısa sürede ulaşacaktır.
Sira insana geldi