Sorting by

×
Bilimsel GelişmeElektronikFizikMühendislikTeknoloji HaberYeni İcatlar

Manyetik Alan Yerine Elektrik Alanı Kullanan Elektrostatik Motor Üretildi

motorelectrostatic

Yeni geliştirilen bir masaüstü motor tümüyle yeni bir çalışma prensibi kullanıyor. C-Motive Teknolojileri başkanlığında yapılan yeni motor Wisconsin Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin yardımıyla geliştiriliyor. Yeni geliştirilen motor en büyük özelliği ise elektriği dönme gücüne çevirirken, manyetik alan yerine elektrik alanı kullanması.

Aslında bu konsept o kadar da yeni değil . Benjamin Franklin ve diğerleri 18. yy’da elektrostatik güç kullanarak dönme etkisi yaratılabileceğini öne sürülmüştü.  Fakat manyetizmadan yararlanılarak yapılan motorlar günümüzde her alanda dominant. Bugün gelinen teknoloji sayesinde , makine mühendisliği ve gelişmiş üretim teknikleriyle elektrostatik motorlar üretilebiliyor.

2011 yılında Dan Ludois doktora tezinde manyetik alanlar yerine , elektrik alanların uyarılmasıyla elektrostatik çekimle motorlarda dönüş sağlanabileceğini gösterdi . Bu yeni teknik sayesinde ağırlık ve  maliyetten tasarruf edilirken, verim artabilir. Ayrıca bakım maliyetlerinden tasarruf edilebilir.

Motorun göstergesinde iç içe geçmiş kalıcı ve dönen tabakalar saç kalınlığında tutularak, eşsiz bir hava yastığı teknolojisi kullanıldı. Voltaj sabi plakalara aktarılarak elektrostatik alan yaratılarak, dönen plakaların etkilenerek dönmeleri sağlanıyor.

“Elektrik yükü plaka yüzeyleri arasında oluşturularak, yükün manipülasyonu yardımıyla elektriği dönme hareketine dönüştürebilir ya da elektrik gücü bir plaka setinden diğerine aktarılabilir. Bu şekilde bir kuplaj kullanılarak güç verilen nesneler dokunmadan çalıştırılabilir, ” diyor Ludois.

Bu devrimsel gelişme yüksek voltajla hassas bir şekilde kontrol edilen elektronikle dayanıyor. Yüksek frekanslı elektrik alanı ve akışkanlar mekaniği yüzeyleri birbirine değmeyecek şekilde çok yakın tutuyor.”Hiçbir şey birbirine dokunmuyor, çünkü elektrik alanları sayesinde sabit ve dönen çift kullanılıyor,”diyor  Ludois. Eğer temas olmazsa bakım da olmaz.

Ayrıca bu yeni tasarımda pahalı eser elementler ya da bakır alüminyum gibi maddeler kullanılmadığından maliyette büyük bir düşüş olabilir.Wisconsin Mezunları Araştırma Fonu tarafından Ludois ve meslektaşları keşifleri için patent koruması ve birkaç araştırma fonu alıyorlar.

Kaynak : phys.org

elektrostatik motor-gerçek bilim

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu