CRISPR/Cas9 genetik alanında mucizeler yaratmaya devam ediyor. Bilim insanları 2019 yılına kadar tüylü mamutları gen düzenleme teknoloji CRISPR sayesinde geri getirmeyi amaçlıyor. Harvard Üniversitesi’nden Prof George Church Arktik buzulunda binlerce yıl önce donmuş mamut DNA’ları üzerinde çalışıyor. Özellikle de bu mamutları fillerden ayıran genler üzerine yoğunlaştı.
Ekip film embriyosuna, mamut DNA’sı ekleyerek mamut-fil hibriti bir canlı yaratmayı hedefliyor. Aslında araştırmacıların asıl hedefi mamut embriyosunu yapay bir rahimde büyüterek, sağlıklı bir filin üreme sistemini tehlikeye atmamak istiyorlar. Çünkü fil türlerinin de nesli tehlike altında.
Prof. Church şöyle açıklıyor; ” Asıl hedefimiz hibrit fil/mamut embriyosu üretmek. Gerçekte bu mamut karakteristiğine sahip bir fil olacak. Henüz bu aşamaya gelemedik ama birkaç yıl içinde gerçekleştireceğiz.”
Jurassic Park Buzul Devri
Aslında bu sanki Jurassic Park buz devri gibi gelebilir ama bu teknolojinin diğer önleyici uygulamaları da olacak. Exeter Üniversitesi’nden Dr. Edze Westra’ya göre; “Diğerleri bu teknolojiyi kullanarak hızla nesli tükenen türleri veya çok soy içi üreme geçirmiş canlıları burarak, onların hayatta kalma şansını arttırabilir.
Prof. Church mamut projesinin iki ana hedefi olduğunu belirtiyor: birinci olarak nesli tükenmekte olan Asya filine alternatif bir gelecek ayarlamak ve global ısınma ile savaşmasına yardımcı olmak. Tundranın buzulunu çözülmesini engelleyerek soğuk havaya imkan vermek.Yaz aylarında ise onlar ağaçları yıkarak, çimleri büyümesine yardımcı olabilir,” diyor.
Bütün bunlar yeni gen düzenleme teknolojileri sayesinde artık mümkün. Sadece birkaç yıl önce nesli tükenen bir hayvanı dünyaya getirmek rüya iken, artık birkaç yıla gerçekten onları görebileceğiz.
Kaynak: Futurism
Bir Yorum