Sorting by

×
DeneyselYeni İcatlar

Londra’da Bilim Fuarı İçin Üretilen Brüksel Lahanalarıyla Çalışan Yılbaşı Ağacı Şaşırtıyor

Belki de çoğunuz limonla çalışan bir saat ya da patatesle yakılan bir lamba görmüşsünüzdür. Elektroliz esasına dayanan  pil deneyi ile neler yapabileceğinizi düşündünüz mü? İşte Londra’da geçenlerde Big Bang Genç Bilim İnsanları ve Mühendisleri Fuarı’nda dünyanın ilk Brüksel Lahanalarından oluşan pile sahip Yılbaşı Ağacını tanıttı.

Her geçen yıl organizatörler çocukların bilim ve teknolojiye olan ilgisini arttırmak için yeni yollar arıyorlar. İngiltere’ de pek çok çocuğun yemek menüsünde bulunan bir sebze olan brüksel lahanası bu sefer enerji elde etmek için kullanıldı.

5 güç bloğundan ve toplamda 1000 brüksel lahanasından oluşan pil elektroliz esasını kullanıyor. Hel güç bloğunda 200 lahana bulunan pil,  bakır ve kalay elektrotların bağlı olduğu lahanalardan küçük akımlar oluşturuyor.  Lahanalardan gelen enerji kondansatörlerde toplanıyor sonra yılbaşı ağacına veriliyor. Ayrıca pilin tepesinde bulunan dijital gösterge ne kadar voltaj enerji üretildiğini gösteriyor.

Ne kadar çok brüksel lahanası kullanılsa da pil sadece 62 volt ve 10 mA akım üretebiliyor. Bu enerji düşük gözükse de yılbaşı ağacının 100 Led lambasını yakmaya yetiyor. Organizatörler ağacın birkaç hafta ışık verebileceğini düşünüyorlar. Tabi daha uzun süre ağacın  ışıklarını yakmak istiyorlarsa brüksel lahanalarını değiştirmeleri gerekecek.

Bu ne kadar pratik bir yöntem değilse de , çocuklar Brüksel lahanalarıyla çalışan bu yılbaşı ağacını tercih ediyorlar. Çocukları böyle projeler sayesinde bilimi merak ediyorlar ve kendilerini geliştirebiliyorlar.

Videoda brüksel lahanalarıyla çalışan bu sıradışı yılbaşı ağacını görebilirsiniz.

Kaynak : http://www.gizmag.com/christmas-tree-brussels-sprout-battery/30121/

brüksel lahanalı yılbaşı ağacı brussels-sprouts-christmas-tree-3 brussels-sprouts-christmas-tree-7 brussels-sprouts-christmas-tree-9 brussels-sprouts-christmas-tree-11

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu