Sorting by

×
AstronomiBiyolojiÜtopyaUzay-Zaman

Ya Diğer Gezegenlerdeki Hayatın Temeli Dünyaysa – Lithopanspermia

Ridley Scott’ın Prometheus’un açılış sahnesinde, uzaylı mühendis Dünya’ ya ilk yaşam formunu ekerken insanında kafasında dünyada yaşamın nasıl başladığına dair soru işaretleri oluşuyor. Prometheus filmi gibi dünyadaki yaşamın nasıl başladığını  hep düşündük. Fakat peki başka gezegenlere biz bir şekilde hayat taşımış olabilir miyiz?

Buna karşın şimdi filmin tam tersi yönünde bir düşünce var . Yeni keşfedilen “zayıf transfer” adı verilen bir çeşit çekim kuvvetiyle, Dünya’ nın yavaş hareket eden mikrop taşıyan taşların güneş sistemine taşımış olunabileceği belirtiliyor. Sonuç olarak, şimdi astrobiyologlar başka bir gezegende dünyadan doğmuş bir hayat olabileceğini hayal ediyorlar.




Kaçış Hızı

Panspermia hipotezinin yandaşları uzaydan Dünya’ ya hayatın nasıl gelebileceğinin anlamaya çalışıyorlar. Genel fikirse mikroorganizma taşıyan bir meteor milyarlarca yıl önce, dünyaya dünya dışı yaşamın kökenlerini taşımış olabilir.

Bu teorideki temel problem ise bu tarzdan bir meteorun nasıl komşu güneş sisteminden taşınmış olabileceği. Lithopanspermia teorisine göre,  mikroorganizmalar bir gezegene çarpan devasa bir meteordan sonra, dev bir volkanın patlamasıyla mikroorganizmalar uzaya enjekte olmuş olabilir. Pek çok bilim adamı bu olasılığa itiraz etmiyor. Fakat daha önceki modellerde güneş sisteminin çekim etkisinden kurtulma olasılığı oldukça düşük.

Princeton Üniversitesi, Arizona Üniversitesi ve İspanya Astrobiyoloji Merkezi’nden araştırmacılar, özel kozmolojik durumlarda küçük taş benzeri objelerin yavaş yavaş temel yıldızın çekiminden kurtulabileceğini ortaya koydu. Önceden tahmin edilen (100m/s) hızlara göre 50 kat daha yavaş bir şekilde, büyük gaz devleri veya devasa kütlelerinde etkilenerek “ zayıf transfer” yapmış olabilir

yavaş çekim teorisi

Bu senaryoda yavaş hareket eden gezegensel fragmanların gezegenin kütleçekimsel çekim kuşağından kurtularak dışarıya gidebileceğini savunuyor.

Taş değişimi

Yıldızlar arası yolculukların olması için, gezegensel konfigürasyonları son derece uygun olması gerekir. Araştırmaya göre zayıf transferin mevcut olabilmesi için, güneş sisteminin oluşmasından 164 milyon yıl ile 288 milyon yıl arası sürede gerçekleşmesi gerekiyor.  Böyle bir dönemde güneş halen toparlanma döneminde bulunuyor.

Araştırmacı Amaya Moro-Martín göre, zayıf transfer için iki ayrı gereksinim var: Birincisi, gezegen sistemlerindeki devasa bir gezegenin(Jüpiter)  zayıf-çekim kuşağı olan bir meteoru çekmesi gerekiyor. İkincisi, iki sistemde de ( güneşin olduğu kümede 1,000 ila 10,000 arası çekimsel kuşak yıldızı var) düşük bağıl hızlar olmalı. Dünya bu testlerden başarıyla geçti.

yavaş çekim teorisi

Bu modellerin olabilirliğini kanıtlamak için, 5 milyon yörünge simüle edilerek, tek yıldızlı sistemler arasında( 4300 yıldızlık küme) ve üç farklı duruma göre hesaplama yapıldı. Veriler değerlendirilerek, diğer bir gezegen sisteminden fragman kapma durumunun % 5 ile % 15 arası olduğu gözlendi. Bu sonuç ise daha önceki tahminlerin tümüyle tersi çıktı.

Hesaplamalara göre mikrop taşıyan  yaklaşık 200 milyar taş diğer bir yıldız sistemine gitmiş olabilir. Sonuç olarak, araştırmacılar pek çok hesaplama yaptıktan sonra bizim güneş sistemimizle en yakın komşu gezegen arasında kabaca 300 milyon lithopanspermia olayı yaşanmış olabileceğini hesapladılar. Yani 300 milyon civarı mikroorganizma transferinden bahsediliyor.

Kaynak : http://io9.com/5946221/did-life-on-other-planets-come-from-earth-originally

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu