Sorting by

×
ElektronikFizikİlginç BilimResimlerTeknoloji HaberVideobilim

Lexus’un Uçan Kaykayının Ardındaki Bilim

gerçek uçan kaykay lexus-bilim

Lexus ‘un efsanevi reklamında uçan kaykayın ardındaki bilim açıklandı. Uçan kaykayda kullanılan süper iletken maddenin Yitriyum Baryum Bakır Oksit (YBa2Cu3O7) olduğu belirtildi. Ayrıca özel kaykay parkının nasıl inşa edildiği gösteriliyor. Bu süper iletken malzemeler sıvı azotta (-196C) soğuyarak süperiletkenlik özelliği kazanarak manyetik levitasyon ile havada kalabiliyor.

süper iletken
YBa2Cu3O7
süper iletken yitriyum lexus
Moleküler yapı

1986’da IBM Zürich’de çalışan Georg Bednorz ve Karl Müller tarafından keşfedilen bu madde, diğer süper iletkenlerin iç direncinin sıfır olduğu sıcaklıklardan daha yüksek sıcaklıklarda süper iletken hale geldiğinden, yüksek sıcaklık süper iletkenleri olarak biliniyor. Normalde süper iletkenlik -234 ile -273 derece arasında sağlandığından , bu madde bazı uygulamalar için yeni çözüm yolları sundu. Hatta 1987’de Bednorz ve Müller bu yarı iletkeni bulduklarından Nobel Fizik Ödülü’nü paylaştılar.

Ayrıca son yıllarda hidrojen sülfürden daha yüksek sıcaklıklarda süper iletken özelliği edinen malzemeler elde edinildi.

Süper iletkenler sıfır dirence sahiptirler. Bu kuantum hal, akan dış manyetik alanların etkisinde ve akı yakalanma etkisiyle ilişkilendirilir. (Meissner Etkisi) Bu olaya Kuantum Kilitleme etkisi  dendi.

kuantum kilitlenme
Meissner Etkisi 

Süper iletkenler ve manyetik alanlar normalde birbirini sevmezler. Bu nedenle bir süper iletken mümkün olduğunda manyetik alanları içerden iter. Bu durumda süperiletkenli çok incedir fakat manyetik alan engellenir. Buna rağmen, farklı nicelikler üretir ki, kuantum fiziğinde bunlara Fluxonlar adı veriliyor.

Kuantum kilitlenmede ise her manyetik tüpünün süperiletkenliği yerel olarak bozulur. Bu nedenle süper iletken manyetik tüpler zayıf alanlarda mıhlar. Süper iletkenlerdeki herhangi bir mekânsal hareket akı tüplerinin hareketine neden olur. Bundan dolayı süper iletken havada kilitli kalır.

İşte Lexus’un reklamındaki kaykay kuantum kilitlenme etkisi nedeniyle havada kalıyor.  Lexus’un yaptığı denemeleri ve bilimsel temelinin kaynağını videoda görebilirsiniz.

Kaynaklar:

Wikipedia

http://quantumlevitation.com/the-physics/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu