Sorting by

×
Doğa ve Çevreİklim DeğişimiMakaleler

Kuzey Buz Denizi’ndeki Mikro Plastiklerin Çoğunun Giysilerden Geldiği Bulundu

Mikro plastikler artık dünyanın her yerine saçılmış durumda. Okyanuslara ve hatta kutuplara kadar giden bu minik plastik parçaları, hayvanlarca sindiriliyor ve bu ürünleri tükettiğimizde bize ve hatta çocuklarımıza geçiyor. Yeni yapılan bilimsel araştırmaya göre bu bitmek bilmeyen plastik yığınının büyük kısmı giysilerimizden geliyor.

Kanada Ocean Wise Koruma Birliği’nden, okyanus kirliliği araştırmacısı Peter Ross’un liderlik ettiği yeni araştırmada, Kuzey Buz (Arktik) Denizi’ndeki mikro plastik dağılımı analiz edildi. Avrupa, Kuzey Amerikan Arktik Denizi ve Kuzey Kutbu dahil olmak üzere 71 bölgede deniz yüzeyi suyundan kontaminant numuneleri toplandı.

Su yüzeyinin 3 ila 8 metre derinliğine kadar mikro plastik numuneleri toplanırken, Alaska ve Kanada’nın kuzeyindeki Beaufort Denizi’nden ise 1015 metre derinliğe kadar numune toplandı.

Dünyanın en ırak yerlerine bile mikroplastiklerin ulaştığını biliyoruz fakat bu yayılımın altında yatan mekanizma ve kirlenmenin boyutu henüz netlik kazanmadı.

Araştırma ekibi Fourier-dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) kullanarak, Arktik denizi boyunca metreküp başına yaklaşık 40 mikro plastik parçacığı düştüğünü saptadı. Bu parçacıkların % 92,3’ü mikro plastik iplikçiklerden oluşurken, bunların % 73,3’ü polyesterden oluşuyor.

 Her şey bununla da bitmiyor, Arktik denizinin doğusunda, batısına oranla 3 kat fazla parçacık bulunuyor. Bu farklılık, kaynaktan uzaklaşıldığını gösteriyor.

Uzun lafın kısası, araştırmacılar Atlantik Okyanusu’ndan, Arktik Okyanusu’nun doğusuna taşınan bu parçacıkların muhtemelen güneyden hava yoluyla taşınarak, parçalanarak bozunduğu ve batı Arktik Okyanusu’na hareket ettiğini düşünüyor.  

Araştırma ekibi bu kirlenmenin en büyük nedenini tekstil iplikçiklerine bağlıyor. Özellikle polyester ve sentetik fiberler yıkandığında, parçalanıyor su yolları yardımıyla okyanusa taşınıyor.  

Araştırmacılar yıkanan tek bir parçanın bile atık sulara milyonlarca fiber bıraktığını tahmin ediyor. Atık su işleme tesislerinden yıllık 20 milyar mikro fiberin salındığı düşünülüyor.

Peter Ross , “Çevresel numunelerimizde mikro plastik aradıkça daha çok farkına varıyoruz, adeta bir plastik toz bulutunun içindeyiz. Nereye baksak karşımıza mikro plastikler çıkıyor… mikro plastikler her yerde,” diyor.

Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Kuzey Buz Denizi’ndeki Mikro Plastiklerin Çoğunun Giysilerden
  2. Geri bildirim: Kuzey Buz Denizi’ndeki Mikro Plastiklerin Çoğunun Giysilerden Geldiği Bulundu – katip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu