Sorting by

×
BilgisayarBilimsel GelişmeTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Tedavisinde Büyük Gelişme

Auckland Üniversitesi’nden araştırmacılar, tinnitus(kulak çınlaması) tedavisinde 20 yıllık bir araştırmanın sonucunda cep telefonu tabanlı bir tedavi geliştirdi. Araştırmada beyaz ses üreten bir uygulama prototip kullanılarak 12 hafta kadar kısa bir sürede önemli sonuçlar elde edildi.  

Ortalama olarak 31 kişilik politerapötik grupta önemli ilerleme kaydedilirken, diğer grupta(30 kişi) değişme görülmedi. Sonuçlar Frontiers in Neurology dergisinde yayınlandı. “Bu daha önceki çalışmalarımızdan daha önemlidir ve gelecekte tinnitus tedavisine doğrudan etkileri olması muhtemeldir,” Odyoloji Yrd. Doç. Dr. Grant Searchfield.

Tedavinin anahtarı, başlangıçta kişini tinnitus tecrübesini değerlendirerek, kişiye özel tedavi planı geliştirmeden ve de dijital araçlarla birleştirmeden geçiyor. “Daha önceki denemeler sayesinde beyaz gürültü, hedefe dayalı danışmanlık, hedefe yönelik oyunlar ve diğer teknoloji tabanlı tedavilerin bazı insanlar için zaman zaman etkili olduğunu buldu. Fakat bu yeni yöntem çok daha hızlı ve etkili olduğundan 12 ay yerine 12 haftada bir miktar kontrol sağlıyor,” diyor Dr. Searchfield.

Tinnitus yani kulak çınlamasını tedavi edecek bir hap yok. “Bu terapinin faydası, esasen tinnitus sesinin yoğunlaştığı şeye yoğunlaşan “Bu terapinin yaptığı şey, esasen kulak çınlamasının sesini, dinleyici için hiçbir anlamı veya lişkisi olmayan bir arka plan gürültüsüne vurgu yapacak şekilde beyni yeniden yapılandırmaktır,” diyor Dr Searchfield.

“Katılımcıların %65’inde iyileşme görüldü. Bazı insanlar için kulak çınlaması tüm dikkat ve hayatı ele geçirdiğinden, gerçekten hayat değiştirici olabiliyor,” diyor Dr Phil Sanders.

Bazı insanlar gelişmeyi fark etmedi ve geribildirimleri göre kişiselleştirme yapıldığından bildirim yapmaları önem kazanıyor.

Tinnitus bir hayalet sestir ve sebepleri çok komplekstir. Bugüne kadar çok iyi tedaviye karşı koymuştur.

Tinnitus ya da kulak çınlaması yaşayan insanların en az % 5’i bunu çok rahatsız edici bulmaktadır. Bu etkiler nedeniyle uykusuzluk, depresyon ve günlük işleri yapmakta problem yaşanabilir.

Dr. Searchfield bu çalışmayla bu alanda etkili bir tedavi üreterek, fark yaratmak istediğini belirtiyor.

Sonraki aşama daha büyük denemeler ve FDA onayı olacak. Araştırmacılar uygulamanın,6 aya kadar klinik denemeleri başlamasınıa bekliyor.

Referansı: Grant D. Searchfield, Philip J. Sanders. A randomized single-blind controlled trial of a prototype digital polytherapeutic for tinnitusFrontiers in Neurology, 2022; 13 DOI: 10.3389/fneur.2022.958730

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220812114014.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu