Sorting by

×
Genel

Kripto Para Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kripto para piyasası, yüksek değişkenliği sayesinde küçük bir sermayeden bir servet yapma fırsatından dolayı yatırım için en çekici alanlardan biridir. Fakat bu özelliğinin dezavantajı da yatırımcılara yüksek riskler de getirmesidir.

Kripto para fiyatlarının yüksek değişkenliğe sahip olmasının bazı nedenleri:

  • Kripto piyasası hâlâ gelişmektedir;
  • Düzenlemesini gerçekleştiren merkezi bir otorite yoktur;
  • Arz ve talep dengesine bağlıdır;
  • Haberlerden etkilenir;
  • Aşağı ve yukarı hareket döngülerine bağlıdır;
  • Hacker saldırılarına maruz kalabilir.

            Bunlara rağmen kripto paralar çeşitleri çok fazla bir alandır. Şu ana kadar on binlerce kripto para çıkarılmış, bunların arasından bir avuç kripto para başarılı olmuştur. Çoğu kripto farklı piyasalarda alınabilmektedir, fakat çok değerli olanlar hemen hemen her platformda bulunmaktadır.

            Kripto piyasalarına bakarak dinamikleri büyüyor mu yoksa düşüyor mu görebilirsiniz.

Güncel Kripto Kurları Nereden Bulunur?

            Anlık kripto para kurlarını ve en son piyasa trendlerini CoinMarketCap üstünden rahatça görüntüleyebilirsiniz. Bu kaynak birçok kripto projesi, coin ve tokenleri hakkında bilgi sağlarken aynı zamanda fiyatlarını, piyasa değerini, alım satım hacmini, grafiklerini ve çok daha fazlasını da gerçek zamanlı şekilde paylaşmaktadır.

            Tabii ki, WhiteBIT gibi kripto borsalarını da kullanarak güncel kripto fiyatlarını rahatça takip edebilir, geniş kapsamlı rehberlerini kullanarak kripto para bilgi haznenizi genişletebilirsiniz. Kayıt olup kimliğinizi doğrulamanız sadece birkaç dakika alır, daha sonra platformun size sunduğu tüm işlemleri yapabilirsiniz.

Ne Tür Kriptolar Bulunur?

            Kriptolar coin ve token olarak ikiye ayrılır. Kripto coin’lerin kendi blok zincirleri bulunur. Yani bir tokenin kendine ait bir blok zinciri varsa, bu coin olur. Tokenler ise farklı bir blok zinciri üzerine kurulan dijital para birimlerine denir. Tokenler de kendi içinde daha fazla ayrılmaktadır:

  • Hizmet tokeni. Hizmet tokenleri genellikle bir hizmete veya platforma erişim sağlayıp ayrıcalıklarından yararlanmak için kullanılır.
  • Yönetişim tokeni. Bu tokenler projeler veya platformun kararlarının verilme sürecine dâhil olmak için kullanılır. Belli bir token miktarına sahip olduğunuz zaman belli bir oy hakkına sahip olduğunuz söylenebilir.
  • Menkul kıymet tokeni. Bu tokenler hisse görevi görür ve sahiplerinin belli bir miktar temettü kazanmasını sağlayabilir.
  • Ödeme tokenleri. Bunlar para transfer etmek ve ödeme yapma amacıyla oluşturulmuş tokenlere denir. Bitcoin ve Bitcoin çeşitleri diğer tokenler (Bitcoin Gold, Bitcoin Classic) bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu