
Bakteriler belki basit yaşam formları gibi görünebilirler fakat muhteşem yetenekleriyle bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyorlar. Geobacter sulfurreducens adlı bakterinin toksik(zehirli) kobalt zehirlenmesine karşı, etrafına aynı Iron Man gibi bir metalden bir kalkan ördüğü keşfedildi.
Geobacter soyundaki bakteriler bazı yararlı özelliklere sahip. Pası soluyarak, iletken nanoteller üretebilir ve hatta elektrik üretebiliyor. Yani mikrobiyal yakıt hücreleri üretmede bu bakteriler oldukça faydalı olabilir.
Michigan State Üniversitesi’nden bilim insanları bakterinin yeni bir kabiliyetini keşfetti. Öyle görünüyor ki; Geobacter sulfurreducens , bir çok organizma için zehirli olan kobalttan kendini koruma kabiliyetine sahip. Bakteriler pastaki kobalt madenini alarak, dış zarlarına bir kalkan gibi örerek, kobaltın içeri girmesini engelliyor.
“Yüzeylerinde kobalt nanoparçacıklar oluşturuyorlar. Böylece kendilerine metalden bir kalkan yaparak koruyorlar. Bu sanki Iron Man’in kalkanını giymesine benziyor,” diyor araştırmanın baş yazarı Gemma Reguera.
Araştırmacılar bakterinin bu kabiliyetinin gösterebilmek için Geobacteri yüksek miktarda kobalta maruz bıraktı. Kaydedilen mikroskop görüntülerinde bakterilerin metalden bir katman oluşturarak, yaşamaya devam ettiği anlaşıldı.
Ekip bakterinin bu yeni keşfedilen yeteneği sayesinde geri dönüşümdeki lityum-iyon pillerden, kobaltın ayrıştırılabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar Geobakterinin kadmiyum gibi diğer toksik metalleri ayrıştırıp, ayrıştıramayacağını araştırıyor.
Araştırma Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlandı.