Normalde dişçiler, çürükleri görmek için ya röntgen çekerler, ya da dışarıdan gözlemlerler. Dışardan baktığınızda çürükler ancak ilerledikten sonra gözükür, buna rağmen bazen röntgende de diş yüzeyinde oluşan çürükler atlanabilir. Fakat Toronto York Üniversitesi tarafından geliştirilen bir görüntüleme teknolojisi daha etkili bir alternatif olabileceğini gösterdi.
Bu yeni yöntemde hastaların dişine öncelikle lazer ışığı veriliyor. TPLI(Termofotonik kilitli görüntüleme) adı verilen bir cihazlar görüntüye kilitleniyor ve uzun dalga boyunda kızılötesi(infrared) kamera ile dişler görüntüleniyor. Eğer çürük varsa , ışık verildiğinde az da olsa kızılötesi radyasyon saçıyor ve kamera ile tespit ediliyor.
Çürük, hastanın dişindeki enamelin mineral kaybıyla asidik dental plaklara neden olmasıyla başlıyor.
Teknoloji halen geliştirme fazında olsa da , çekilen insan azı dişlerinde başarıyla test edildi. Dişler sırasıyla 2, 4, 6, 8 ve 10 gün boyunca asit çözeltisinde bekletildi. TPLI sayesinde, çürüğe neden olabilecek lezyonlar , oluşmalarından sadece 2 gün içinde tespit edilebiliyor. Normalde görsel teşhis 10 güne kadar bunu tespit edemiyor.
Toronto Üniversitesi’nden makine ve endüstri mühendisi Prof. Andreas Mandelis , “Bu araştırmanın, dişçilere yeni oluşan çürüklerin teşhisinde büyük etkileri olacağını belirtiyor. Uzun dalga IR termofotonik görüntüleme teknolojisi daha başlangıç adımları sayılsa da , bu araştırma gerçek klinik pratiğe oldukça yakın bir etkiye sahiptir, diyor .
Araştırma Journal of Biomedical Optics dergisinde yayınlandı.
Kaynak : http://spie.org/about-spie/press-room/press-releases/new-imaging-technology-could-enable-dentists-to-detect-and-heal-tooth-cavities-much-earlier-8-sep-2016
Bir Yorum