Sorting by

×
BiyolojiPsikolojiTıp ve Sağlık

Kışın Doğan Erkeklerde Solaklık Daha Fazla

solaklık-gerçek bilim

Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre Kasım,Aralık veya Ocak ayında doğan erkekler diğer aylarda doğan erkeklere oranla solak olmaya daha yatkınlar. Genetik açıdan halen tartışmaya açık olsa da, Viyana Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nden bilim insanları erkeklerde hormonlara bağlı olarak solaklığı arttıran doğrudan olmayan bir kanıt buldular. Psikolog Ulrich Tran ve meslektaşları bulgularını Cortex bilim dergisinde yayınladı. Günümüzde yapılan çoğu iş sağlaklar için tasarlanıyor ve sağ elle yapılıyor. Genel olarak toplumun % 90’ı sağlak ve %10’u solak olur diye biliniyor.  Ulrich Tran, Stefan Stieger ve Martin Voracek 13,000 yetişkini içeren Avusturya ve Almanya’dan toplanan iki büyük ve bağımsız çalışmanın örnekleri birleştirildi. Bu sayede modern genetik çalışmalarda olduğu gibi keşif ve replikasyon numune tasarımları standart alınarak çalışmanın tekrarlanabilirliği ve doğruluğu kanıtlandı.

Yapılan araştırmaya göre kadınların % 7,5’i ve erkeklerin % 8.8’i solak. “Araştırmada Kasım,Aralık ve Ocak ayında doğan erkeklerde Şubat’tan Ekime kadar olan süreçte % 8.2 olan ortalama % 10,5’a çıktığını görünce şaşırdık,”diyor araştırmanın baş yazarı Ulrich Tran.

 

Embriyonik gelişimde hormonal etki

 

“Kasım’dan Ocak’a kadar olan süreçte doğum mevsiminden kaynaklan bağıl karanlık solaklık doğrudan bağlantılı değil. Biz Mayıs’tan Temmuz’a bağıl aydınlığın merkezden uzak bir sebebi olduğunu varsayıyoruz,”diyor Ulrich Tran. 1980’lerde Amerikan nörologlar Norman Geschwind ve Albert Galaburda, testosteronun embriyonik gelişim sürecinde beynin sol küresinin olgunlaşmasını geciktirdiği teoremini ortaya attılar. Normalde sağlaklarda sol beyin küresi baskınken, solaklarda sağ beyin küresi baskın. Erkek fetüslerde dişi fetüslere göre döl yatağı testesteron seviyeleri daha yüksek. Buna rağmen annenin testesteron seviyesi ve diğer dış faktörler döl yatağı testesteron seviyesini etkileyebilir. Özellikle daha fazla gün ışığı olan zamanlarda testesteron seviyesi arttığından mevsimsel etki makul bir açıklama olabilir.

 

Önceki araştırmalarda sübjeye bağlı olan çalışmalar karışık ve yeterli kanır sunmuyordu. Buna rağmen hangi ayların erkek ve kadınlar için etkileri bilinmiyordu. Fakat yeni bulgular küçük de olsa tekrar edilebilir ve dayanıklı olarak sağlaklık ve solaklığı sadece erkeklerde değiştiğini gösteriyor. Sonuçlar hormon tabanlı verilerler tutarlılık gösteriyor. Hangi elimizi kullanacağımız gelecek çalışmalarda daha net bir şekilde anlaşılabilir.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140703102940.htm

Araştırma Referansı :

  1. Ulrich S. Tran, Stefan Stieger, Martin Voracek. Latent variable analysis indicates that seasonal anisotropy accounts for the higher prevalence of left-handedness in menCortex, 2014; 57: 188 DOI: 10.1016/j.cortex.2014.04.011
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu