Sorting by

×
Bilimsel GelişmeFizikKimya

Kimyagerler İzotop Etkisiyle Yeni Bir Kimyasal Bağ Oluşturdular

bromine-hydrogen-bromine

Bilim insanları 30 yıl önce öne sürülen farklı türden bir kimyasal bağın varlığını sonunda onaylandı. 30 yıl öncesinde deneysel kanıtların yetersizliğinden ve o zamanlar mevcut kuantum kimyası metotlarının doğruluğunun bağıl olarak zayıf olmasından dolayı, asla kanıtlanamayan bu kimyasal bağlar yeni bir bilimsel araştırmayla sonunda anlaşılabildi. Yeni araştırmaya göre birbirinin yerini alan izotoplar kimyasal bağlanmanın doğasında temel değişikliklere neden olabiliyor.

1980’nin başlarında ağır iki atom arasında bulunan çok hafif bir atomun önemli geçiş halleri oluşturabileceği ve bu sistemin bilinen van der Waal’s kuvvetleri tarafından stabilize olamayacağı, fakat hafif atomun iki atom arasında titreşerek bağ oluşturabileceği öne sürülmüştü. Bugüne kadar pek çok grup bu sistemi araştırsa da sonuç hep hüsran oldu.

Bugün gelinen noktada ise , Berlin Free Üniversitesi’nden Jörn Manz ve Shanxi Üniversitesi’nden meslektaşları bu tarzda stabil bir titreşimsel bağı teorik ve deneysel olarak kanıtlayabileceklerine inanıyorlar.

Bu nedenler araştırmacılar BrH ile Br’ü reaksiyona sokarak radikal BrHBr ‘ü oluşturmak için hidrojenin farklı izotoplarını kullandı. Elektrona benzeyen fakat elektrondan daha ağır olan müon adı verilen elementsel parçacıklar kullandılar. Ekip BrHBr’a bir dizi hidrojen izotopu ekleyerek bağıl olarak ağır olan müonik helyumdan,4H, çok daha hafif müonyum ile 4H’dan 40 kat daha az kütleye sahip bir madde elde ettiler.

201408211_ftp-2_300tb

Sonrasında ekip 2 anahtar parametreyi belirledi, geometriden kaynaklanan çıkıntılar ve çukurlardaki üç boyutsal potansiyel enerji ve kuantum mekaniksel parametre titreşimsel sıfır noktası enerjisi (ZPE- zero point energy) .

Klasik açıdan bir bağ oluştuğunda sistemin potansiyel enerjisinde net bir azalma gerçekleşir. Buna rağmen, bazı durumlarda eğer ortamda titreşimsel sıfır noktası enerjisinde yeterince büyük bir düşüş varsa, potansiyel enerji düşüşünden kaynaklanan ihtiyaç karşılanabilir ve sistem titreşimsel bağ ile stabilize olabilir.

Araştırmacılar kuantum kimyasında gelinen son noktayı kullanarak hidrojen izotoplarının  ve üç ağır izotopun davranışını göstererek , bu triatomik sistemdeki bağlanmayı klasik van der Waal’s etkileşimine dayandırdı. Buna rağmen potansiyel enerji artmasına karşın, ultra hafif müonyum için sistemde titreşimsel bağlanma nedeniyle stabilizasyon sağlandı.

Ayrıca Manz’ın iş arkadaşının yaptığı laboratuar deneyleri BrMuBr radikalinin teorik yapıdan ibaret olmadığı var olabileceği önerildi.

‘BrMuBr radikalinde ilk kez vibrasyonal bağlanmayla oluşabilecek bir sistemi gözler önüne serdik. Ayrıca bu türden bir kimyasal bağlanmadan doğası gereği izotop etkisine de sahip olduk”, diyor Manz.

Oxford Üniversitesi’nden David Clary  çalışmayı yorumlarken: “Bu araştırma titreşimsel bağlara ilişkin kesin bir teorik kanıt sunarken,izotopik değişimin moleküllere bağlanma kabiliyetlerinde çarpıcı bir etki sunuyor .” diyor.

Not: Br : Bromür , H : Hidrojen Mu:  Müon

Kaynak :  RSC 

Referanslar :

1 D G Fleming et al., Angew. Chem. Int. Ed., 2014, DOI: 10.1002/anie.201408211

2 D G Fleming et al, Phys. Chem. Chem. Phys., 2013, 14, 10953 (DOI: 10.1039/C2CP41366C)

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu