Sorting by

×
BiyolojiDeneyselGenetikHaberlerİlginç BilimTıp ve Sağlık

İlik Nakli Olan Adamın Spermleri, Artık Donörün DNA’sını Taşıyor

New York Times’ın haberine göre,  bir akut myleoid lösemi hastası, kemik iliği nakli olduktan sonra spermlerinin DNA’sı değişerek, tümüyle donörün DNA’sına dönüştü. ABD Nevada ‘da yaşayan Chris Long  4 yıl önce lösemi, yani kan kanserine yakalandı.

Aranan kemik iliği ise bir Avrupalı yabancıdan geldi. Donörden alınan sağlıklı kan yapan hücreler ile Long’un kanserli hücreleri değiştirilerek , normal kan üretmesi sağlandı. Yani Long’un kanı donörün DNA’sı ile doldu.

Fakat Long’un adli tıp laboratuarında çalışan meslektaşı, Renee Romero,  kemik iliği nakliyle vücuttaki DNA’nın nasıl etkilendiğini araştırmak istedi. İşte kemik iliği naklinden önce ve sonra, vücudundan bazı DNA örnekleri topladı.

Sonrasında dudak, yanak içi ve dil gibi yerlerden alınan örneklerde hem Long’un DNA’sı hem de donörün DNA’sına rastlandı. Sadece göğüs ve saç kıllarından toplanan numunelerde tümüyle Long’un DNA’sı olduğu görüldü.

Fakat en enteresan bulgu ise Long’un sperminde sadece Alman donörün DNA’sının bulunmasıydı.

NYT’a konuşan üç kemik iliği nakil uzmanı ; spermde tümüyle donör DNA’sının oluşmasının nerdeyse imkansız olduğunu belirtiyor. Bu gizemli olayın arkasındaki mekanizma ise halen aydınlatılamadı.  

Kaliforniya Üniversitesi’nden Long’u tedavi eden doktor Mehrdad Abedi ise hastasındaki bu sürpriz değişimin ikinci çocuğundan sonra vazektomi (meni kanalı ameliyatı) geçirmesiyle ilişkili olabileceğini belirtiyor.

Tabi Long’un bu durumu adli tıp bilimi açısından yeni soruları da beraberinde getiriyor. Olay yerinde alınan sperm örnekleri gibi örneklerde DNA arandığında bazı karışıklıklar doğabilir. Yani cinsel suçlarda DNA analizleri donörün DNA’sı çıkacaktır.

Artık adli tıpla ilgilenen bilim insanları Long gibi hastaları araştırabilir.

Kaynak: https://futurism.com/neoscope/bone-marrow-transplant-semen-only-donors-dna

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu