Sorting by

×
GenelMatematikREKLAM

Matematik Korkusunu Yenmek

Matematik, günümüzde okul hayatımızda karşımıza çıkan ilk ve en temel dersler arasında yer alır. Milli eğitimde ilkokul birinci sınıftan başlayan eğitim serüvenimiz, matematikle bizi karşılar. İlkokul birinci sınıftan lise sona kadar, üniversitede okunan bölüme göre de üniversite hayatı boyunca da alınacak bir derstir matematik. Matematik, okul dışında da hayatımızın içindedir ve günlük yaşantımızda matematikten çok sık yararlanırız. Matematiğin hayatımızda bu denli bir yere sahip olması onun önemini arttırırken, matematiğin gizemli yönü bazı insanları korkutabilmektedir.

Matematik eğitimi, rakamların öğrenilmesiyle başlayıp basit dört işlemle devam eder. Bu basit dört işlemi yavaş yavaş daha ağır konular takip eder. Matematik, eğitim hayatımızda bizi takip ederken, bunun sonucu olarak sınavlarda da karşımıza çıkar. Bu yüzden, okul sonrası matematik takviye ders desteği de hayatımıza girer.

İlkokulda matematik yazılıları, öğrencilerin bazılarını korkutabilir. Yine aynı şekilde ortaokulda da daha karmaşık matematik problemleri öğrencilerin sıkı çalışmasını gerektirir. Özellikle ortaokul sonunda girilen LYS matematik soruları içerdiği için, öğrencilerin hangi liseye gidebileceği gibi hayatın geri kalanını etkileyen bir ders konumundadır.

Lisede de öğrenciler, özellikle sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri yoğun bir matematik eğitimi alırlar. Lise matematik dersleri oldukça büyük bir dikkat gerektiren ve aynı zamanda fonksiyonlar, türev, integral gibi konuların olduğu ağır bir müfredat içerir. Tıpkı ortaokul öğrencileri gibi liseliler de yıl sonunda TYT ve AYT sınavına girerler. Hem TYT hem de AYT sınavları sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik soruları içerir. Bu yüzden bu bölümlerdeki öğrenciler matematiğe özel bir ağırlık verirler. Sonuçta bu sınav, hayatlarının geri kalanını belirleyecek olan mesleği seçmeleri için öğrencilerin üniversite tercihinde ihtiyaçları olan bir puandır. Öğrenciler TYT ve AYT sonucunda çözdükleri matematik soruları paralelinde aldıkları puana göre üniversite ve bölüm tercihi yaparlar.

Matematik bunun dışında, hayatımızın her yerindedir. Günlük alışverişlerden yaşadığımız evin ölçülerine, arabanın hızından banka hesaplarımıza kadar matematikle içli dışlı bir hayat sürmekteyiz.

Matematik Fobisi Nasıl Oluşur?

Matematik bu denli önemliyken, bu derse bizim verdiğimiz önem de ister istemez artar. Ne var ki, matematik içerdiği karmaşık formüller ve işlemler nedeniyle biraz karmaşık görünebilir. Özellikle somut dünya ile bağlantı kurulmadan öğrenilmeye çalışılan matematik konuları, öğrencilerin gözünü korkutabilir. Bu durum, konuların anlaşılmasında ve öğrenilmesinde çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olur ve kalıcılıklarını azaltır.

Öğrenciler konulara önyargıyla yaklaştıkları için daha baştan öğrenme kapasitelerini düşürmüş olurlar. Matematik fobisiyle oldukça yakın olan önyargı, aslında mantıksal çerçevede düşünüp temelini kavrayınca kolay olan bir konunun, olduğundan çok daha zor sanılmasıdır, hem de hiç öğrenmeye başlamadan!

Bu önyargı, öğrencilerin geçmişte matematik dersinde yaşadıkları deneyimlerden kaynaklanıyor olabilir. Geçmişte oldukça basit bir konu oldukça karmaşık bir şekilde anlatılmışsa veya öğrencinin öğrenme tarzından çok farklı bir şekilde anlatılmışsa, öğrenci bu konuyu anlamakta güçlük çekmiş ve başarısızlık yaşamış olabilir. Aynı zamanda, okulda yaşıtlarından gelen kulaktan dolma bilgiler nedeniyle de öğrenciler matematik derslerine karşı bir önyargı ve zamanla fobi geliştirebilir. Akranların birbiri üzerinde bu tarz etkileri olabilmektedir.

Matematik Fobisini Yenmek İçin Neler Yapılabilir?

Matematik korkusunu yenmek için oldukça sistemli bir çalışma yapılması gerekir. Bunlardan ilki, öğrencilerin hangi seviyede olursa olsun, ailesi ve öğretmenleri tarafından takip edilmesi ve dinlenmesidir. Korkuların ve önyargıların yenilmesinde iletişim en önemli noktadır diyebiliriz. Öğrencilerin matematik hakkında düşüncelerini ifade edebilmesi ilk önemli adım olacaktır. Burada öğretmen ve velilere önemli bir görev düşmektedir. Çocuklarla sık sık iletişim kurup yargılamadan dinlemek onlara daha çok cesaret verecektir.

Bir diğer adım da, öğrencilerin matematik konularını en iyi şekilde nasıl anladıklarını belirlemek olacaktır. Sonuçta dünyada milyarlarca insanız ve herkesin bir konuyu anlayış şekli birbiriyle aynı değil. Bu yüzden, özellikle matematik derslerinde zorlanan ve başarısızlık yaşayan öğrencilerin dersleri en iyi nasıl anladıkları üzerine düşülmelidir. Daha sonra öğrencilerin derslere en iyi nasıl yapabilecekleri üzerine bir çalışma düzenlenmelidir. Öğrencilerin matematik korkularının üstesinden gelmesi için, öğretim yönteminin onlara özgü olması gerekecektir. Öğrenciler, bu şekilde konuları daha iyi anlıyorlarsa, özgüvenleri de zamanla artacaktır.

Öğrencilerin özgüveninin artması, korkuların yenilmesinde bir diğer elementtir. Uzun süre matematik derslerinde başarısızlık yaşamış ve umudunu kesmiş bir öğrencinin özgüvenini tekrar kazanmaya ihtiyacı vardır. Öğrencilerin özgüvenlerini kazanmaları için yukarıda bahsettiğimiz teknikler önemli olacaktır. Aynı zamanda, biraz daha basit konulardan başlayarak öğrencinin adım adım ilerlemesini sağlamak, başarı duygusunu yavaş yavaş tadıp “yapamam” psikolojisinden “yapabilirim” psikolojisine evrilmesi için önemlidir. Bu şekilde öğrencinin korkuları da temeli sağlam bir şekilde kaybolabilir.

Matematik Özel Ders İle Matematik Korkusu Yenme Yöntemi

Matematik fobisinin yenilmesinde özel ders, öğrencilere en iyi faydayı sağlayabilecek yöntemlerden biridir. Özel ders, adı üstünde özel olduğu için, öğrencinin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre şekillenecektir. Sınıf ortamından farklı olarak özel derste matematik öğretmeni sadece tek bir öğrenciyi dersin merkezine koyacağı için, çok daha verimli sonuçlar elde edilecektir. Superprof gibi bir özel ders sitesinde alınacak matematik özel ders, matematik fobisinin aşılmasında etkili olacaktır.

Özel derste her şeyden önce öğrenci, güven duyduğu ve yanında rahat hissettiği hocayı kendi seçebilecektir. Öğrencinin kendini en iyi şekilde ifade edebilmesi ve sorularını çekinmesen sorabilmesi için karşısında güvendiği ve sevdiği bir öğretmenin olması büyük bir artıdır. Bunun yanında öğrenci, kendi ders anlama şeklini hocasıyla paylaşabilecek ve hocası da öğrencinin en iyi nasıl anladığını ve verim aldığını gözlemleyerek derslerde çok daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sergileyebilecektir. Böylece, öğrencinin konuları anlama yüzdesi giderek artacaktır.

Bunun yanında özel derslerde hocalar, öğrencinin dersleri anlama hızına göre ders işleyerek, öğrencilere acele etmeden, konuları sindire sindire öğrenme şansı verecektir. Anlamadıkları noktalara tekrar dönüp üzerinde farklı öğretim yöntemleriyle çalışmalar yaparak öğrenciye konuların bir şekilde öğrenilebileceği gösterilecektir. Bu tarz bir dersle, öğrenciler matematik dersinde kendilerine daha fazla güven duyacak ve konuları anladıkça fobileri kaybolacaktır.

Özel derslerde öğrencilerin sınav kaygısı da bulunmaz. Öğrencilerin üzerindeki stres faktörünü biraz olsun azalttığımızda alınacak sonuçlar pozitif yönde gelişebilecektir. Özel derslerde öğrenciler çok daha rahat ve sınanmadıkları bir ortamda ders alacakları için, dersleri geçilmesi gereken bir görev görmekten öte, öğrenilmesi gereken önemli bir bilgi olarak görebilirler.

Matematik konularının gerçek hayatla bağlantısının öneminden bahsetmiştik. Yine özel derslerde matematik hocası, matematiğin sadece formül ve problemler gibi öğrenciye sadece soyut yönleriyle değil, matematiğin hayatımızdaki yeri hakkında da bilgiler vererek somut bir yaklaşım sunacaktır. Öğrencilere matematikten gerçek hayat örnekleri verilerek konuları anlamaları ve bağlantı kurmaları kolaylaşacak, hepsinin ötesinde ilgi duyma miktarları önemli ölçüde artacaktır.

Bu yöntemlerde öğrencilerin matematik korkusu zamanla yenilebilecek ve öğrenciler artık kendi başlarına matematik konularını anlama ve öğrenme yetilerini kazanarak özgüven sahibi olacaklardır. Sınavlarda kaydedecekleri başarılarla da bu durumu göstereceklerdir.

Uzun lafın kısası, matematik korkusu yaygın görülen bir durumdur ve özel bir eğitimle üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Superprof başta olmak üzere internette bulunan matematik özel ders hocaları sayesinde sistemli ve geniş ölçekli bir çalışmayla kalıcı olacak matematik özgüveni sağlanabilir.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu