
Yeni Kaledonyan kargaları aynı 5-7 yaş arası çocukların çözdüğüne benzer zeka problemlerini çözebiliyor. 26 Mart 2014’ de yayınlanan araştırmaya göre, kargalar suyun yüksekliğini değiştirerek ödül alabileceğini anlıyor. Auckland Üniversitesi’nden Sarah Jelbert ve meslektaşlarının yaptığı açık erişimli çalışma PLOS ONE jurnalinde yayınlandı.
Hareketler arasındaki temel ilişkileri öğrenmek normalde insan bilişselliğinin anahtar özelliğidir. Buna rağmen, insan olmayan canlıların nasıl aynı ilişkileri anlayabildiği halen iyi bilinmiyor. Bilim insanları Ezop’un fabıllarındaki bir bulmacayı kullanarak , Yeni Kaledonyan kargalarını su seviyesi değiştirme kabiliyetleri değerlendirdi. Bu kargalar zeki ve yenilikçi olma özellikleriyle tanınıyor. Ayrıca primat olmayan türler arasında alet yapıp kullanabilen tek canlı türü bu kargalar. 6 vahşi karga kısa bir eğitimden sonra 6 deneylik deney periyotunda test edildi. Bütün kargalar her testi çözemese de kargaların hızlı öğrenme kabiliyetleri göze çarptı. Bu görevler kargaların problem çözme kabiliyetlerini test etmese de, kuşların su hacmini anlamalarını yönetiyor.
Kargalar 6 görevden 4’ünü tamamlarken, taşları kum dolu değil de su dolu tüpe atmayı, içi boş ve dolu nesneleri ayırt etmeyi, batan objeleri atmayı ve su seviyesi yüksek tüpe nesneleri atmayı tercih ettiler. Buna rağmen kargalar daha zorlayıcı testlerde örneğin U şeklindeki su değişim tüpünde ve tüpün genişliğini gösteren deneyde başarısız oldu. Elde edilen sonuçlar kargaların su seviyesiyle ilgili özelliklerde 5-7 yaşındaki çocuklara yakın sofistike bir zeka gösterdiğini ortaya koydu.
Sarah Jelbert ; “Bu sonuçlar kargaların dayanımları ve kargaların anlayabilme limitlerini aydınlatıyor. Özellikle kargalar normal kuralların dışında görevlerde kalıyor, fakat diğer görevlerden geçiyorlar. Bu da bazı anlayabilme kabiliyetlerinde oldukça başarılı olduklarını gösteriyor.”
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140326182039.htm
Araştırma Referansı :
- Sarah A. Jelbert, Alex H. Taylor, Lucy G. Cheke, Nicola S. Clayton, Russell D. Gray. Using the Aesop’s Fable Paradigm to Investigate Causal Understanding of Water Displacement by New Caledonian Crows. PLoS ONE, 2014; 9 (3): e92895 DOI: 10.1371/journal.pone.0092895
Video ayarları için DNS değiştirmeniz gerekiyor. Youtube ‘ün kapatılması nedeniyle önemli bilimsel videolara ulaşamayabilirsiniz.