Teksas Üniversitesi ve diğer enstitülerden bilim insanları kanserli hücrelere sodyum ve klorür iyonları taşıyarak, kendi kendini yok etmeleri sağlayacak bir molekül geliştirdiler.
Nature Chemistry dergisinde tanımlanan sentetik iyon taşıyıcı madde, neredeyse 20 yıllık hipotez , yeni antikanser ilaçları ve sistik fibrosiz hastaları için yeni tedavi yöntemi olabilir. Daha önce sentetik iyon taşıyıcıları üretilse de bu sefer gerçek biyolojik bir sistemde denenerek hücrelerin kendi kendini yok etmesi sağlandı.
Normalde hücre zarlarının içinde stabil bir iyon konsantrasyonu vardır. Bu denge bozulduğunda apoptoz adı verilen programlı hücre ölümüne neden olur. Normalde insan vücudu da tehlikeli ve hasarlı hücrelere karşı bu mekanizmayı kullanıyor. İşte aynı şekilde kanserli hücrelerde bu iyon dengesi bozulursa hücreler apoptoza gidebilir. Fakat hücre kanserli olduğunda iyon taşıma sistemini değiştirerek apoptozu bloke eder.
İşte yaklaşık 20 yıl önce prodigiosin adı doğal bir madde bulundu. Bu madde doğan iyon taşıyıcı ve antikanser etkisi var. O zamandan beri her kimyagerin rüyası olduğunu söylüyor, Teksas Üniversitesi’nden Prof. Jonathan Sessler. Araştırmada bu maddeyle aynı fakat daha iyi çalışan sentetik bir kimyasal geliştirerek, sistik fibrosiz gibi klor kanallarının çalışmadığı hastalıklar tedavi edilebilecek.
Prof. Sessler , Southampton Üniversitesi ve Kral Abdulaziz Üniversitesi’nden Prof. Philip A. Gale birlikte çalışarak bu rüyayı gerçekleştirdi.
Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar klorür iyonlarına bağlanan bir molekül geliştirdiler. Molekül sanki organik bir battaniye gibi klor iyonunu sararak hücre membranında çözüyor.
Araştırmacılar büyük kısmı lipitlerden oluşan taşıyıcının model hücrede bulunan sodyum kanallarını kullanarak, sodyum iyonlarını hücreye verimli bir şekilde aktardığını gösterdi. Sonrasında ekip, bu moleküllerin insan kanser hücresi kültürlerinde deneyerek, planlı hücre bölünmesini tetiklediğini gösterdi. Anahtar bulgulardan biri ise hücrenin iyon konsantrasyonunun apoptoz tetiklenmeden önce değişmesinin, hücre ölümünün yan etkilerinin biri yerine geçmesiydi.
“Böylece biz sentetik taşıyıcı sayesinde hücreye doğru klor akış mekanizmasındaki döngüyü kapatarak ,hücrede apoptozu tetikledik.Bu yaklaşım sayesinde yeni nesil kanser ilaçları yapabiliriz,” diyor Sessler.
Sessler bununla beraber sentetik molekülün sadece kanserli değil, sağlıklı hücreleri de tetiklediğini belirtiyor.Etkili bir kanser tedavisi yaratmak için sadece kanserli hücrelere bağlanan bir tedavi geliştirmek gerekiyor. Bu ise yine Sessler ‘in laboratuarında sentezlenen texapirinin sentetik taşıyıcıya bağlanmasıyla çözülebilir.
20 yıllık hipotez böylece artık kanıtlandı ve yeni nesil bir kanser ilacı olmak için klinik testleri bekliyor.
Yorum : Ülkemizde gün geçtikçe önemini yitiren fizik,kimya,biyoloji,matematik gibi ana bilim dallarının puanları birbir düşerken, devlet bilim insanlarına kadro açmayı reddetmektedir. Anlaşılan devlet neredeyse bütün bilimsel çalışmaların ana bilim dallarından çıktığını unutmuş. Kimya gibi önemli bir bilim dalına önem vermemek, zaten bilimden anlamamak doğrudan karanlık çağlara dönmekle aynı.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140811151634.htm
Journal Reference:
- Sung-Kyun Ko, Sung Kuk Kim, Andrew Share, Vincent M. Lynch, Jinhong Park, Wan Namkung, Wim Van Rossom, Nathalie Busschaert, Philip A. Gale, Jonathan L. Sessler, Injae Shin. Synthetic ion transporters can induce apoptosis by facilitating chloride anion transport into cells. Nature Chemistry, 2014; DOI:10.1038/nchem.2021
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140811151634.htm