
Bir uçak kazasından kurtulsanız bile , çok yanıcı olan jet yakıtının çıkardığı yangın ve dumandan kurtulamayabilirsiniz. İşte Caltech’den araştırmacılar jet yakıtının patlamasını azaltan bir katkı malzemesi geliştirdiler. Normalde jet yakıtları elektrik kıvılcımıyla tutuşması için basınçlı havayla incecik sis haline getirilir. Bu sayede güçlü bir itiş üretilir. Fakat aynı ince yakıt kaza anında yanma odasına kaçarsa patlamaya neden olur.
İşte bunu engellemek için Prof. Julia Kornfield liderliğindeki bir araştırma ekibi, jet yakıtının performansını veya enerji kapasitesini düşürmeyecek bir polimer geliştirdi. Bu polimerler çok uzun moleküler zincirler içeriyor ve bu moleküllere “mega supra molekül” adı veriliyor. Aynı cırt cırtlar(velcro) gibi birbirine kimyasal konektörlerle ucuca eklenmiş moleküllerden oluşuyor.
Yakıt-polimer karışımı yakıt enjeksiyon nozulundan çıkarıldığında, mega-supra molekülleri birleştiren konektörler kopuyor. Bu sayede jet yakıtı, yine sis oluşturabilecek şekilde damlacıklar oluşturmaya devam ediyor. İşte bu nedenle polimer ilave edilen jet yakıtı bir anda patlamıyor, konektörler damlalarda denk geldikçe birleşiyor ve çok daha az yanıcı bir konsantrasyon oluşturuyorlar. 2005’te Nobel kimya ödülüne layık görülen katalizör sayesinde kontrollü bir şekilde üretilebilen polimer, jet yakıtı geleceğini temsil ediyor olabilir.
Araştırmacılar şimdi ticari ölçekte polimer üretecek bir reaktör geliştiriyor. 1 yıldan az sürede reaktörün geliştirileceği düşünülüyor. Araştırma Science dergisinde yayınlandı.
Bu araştırma sayesinde jet yakıtlarındaki patlamanın azaltılarak, kazalardaki patlamaların engellenmesi planlanıyor. Videoda polimer katkılı yakıtın aniden parlamadığını görebilirsiniz.
Kaynaklar :
http://www.caltech.edu/news/new-polymer-creates-safer-fuels-48134
http://www.gizmag.com/jet-fuel-additive/39696/
- M.-H. Wei, B. Li, R. L. A. David, S. C. Jones, V. Sarohia, J. A. Schmitigal, J. A. Kornfield. Megasupramolecules for safer, cleaner fuel by end association of long telechelic polymers. Science, 2015; 350 (6256): 72 DOI: 10.1126/science.aab0642