Sorting by

×
AstronomiBiyolojiDeneyselKimyaMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Japon Bilim İnsanları,Ryugu Asteroiti’nde Yaşamın Kaynağı Aminoasitlere Rastladı

Japon uzay aracı Hayabusa-2’nin Ryugu göktaşından topladığı numunelerde, Dünya’daki yaşamın yapıtaşları olan aminoasitlere rastlandı. Bilim insanlarına göre, bu sonuç Dünya’daki yaşamın uzaydan gelmiş olabileceğini gösteriyor.

2020 yılında JAXA’nın 6 yıllık bir görev sonucunda 300 milyon km uzakta Ryugu asteroidinden getirilen el değmemiş numuneler getirildi. Bilim insanları başlangıçta sadece 5.4 gramlık bir toz ve kayaç kullanarak yeni sırlar keşfetmeye başladı.  

Hayabusa 2 numune kapsülünü Dünya’ya yolladıktan sonra, uzaydaki diğer asteroitlere doğru yelken açtı.

Okayama Üniversitesi’nden bilim insanlarının yayınladığı yeni makalede keşfedilen aminoasitler ve diğer organik maddelerin Dünya’daki yaşamın kökenlerine dair kanıtlar taşıyabileceğini belirtiyor.

“Proteinleri oluşturan aminoasitlerin keşfi önemlidir çünkü, Ryugu meteoritler gibi Dünya’nın atmosferine maruz kalmamıştır. İşte bu nedenle bu gibi tespitler Dünya’daki hayatın yapıtaşlarının en azından birinin Uzay ortamında oluşmuş olabileceğini gösteriyor,” diyor araştırmada.

Araştırma ekibi Hayabusa-2’nin numunelerinde 23 farklı türde aminoasit keşfetti. JAXA alınan numunelerin en doğal ve ilkel karakteristikleri taşıdığını belirtiyor.

Malzemenin analiz edilen parçasının yaklaşık 5 milyon yıl önce oluştuğuna yani güneş sisteminin doğumundan sonra oluştuğuna inanılıyor. Yani 100 C0 dereceden fazla ısınmadı.

“Science dergisinde yayınlanan diğer bir makalede malzemenin, Güneş’in fotosferine diğer doğal örneklerden daha çok benzeyen bir kimyasal bileşime ,” sahip olduğu belirtiliyor.

Yokohama Ulusal Üniversitesi’nden astrobiyoloji uzmanı ve fahri Prof. Kensei Kobayashi keşfi memnuniyetle karşılayarak, şöyle diyor: “Bilim insanları, aminoasitler dahil organik maddelerin nasıl oluştuğunu veya nereden geldiğini sorguluyor. Aslen numunelerde aminoasitlerin keşfedilmesi, Dünya’daki aminoasitlerin uzaydan geldiğini düşünmek için bir sebep veriyor. “

Diğer yaygın bir teoride ise aminoasitlerin kökeninin Dünya’nın ilkel atmosferinde oluşan yıldırımlar ve sonra soğumayla oluşmuş olduğu düşünülüyordu.

Kaynak : https://phys.org/news/2022-06-asteroid-samples-clues-life-japan.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu