Sorting by

×
DeneyselGenetikMekatronikMühendislikÜtopyaYapay Zeka

Japon Bilim İnsanları Robot Parmağı İnsan Derisiyle Kapladı

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz insansı robotlar gerçek olmak üzere.Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları, kendi kendine iyileşebilen canlı deri üreterek robotik bir parmağı başarıyla kapladı. Matter dergisinde yayınlanan makalede, bu teknolojinin robotlara sadece deri benzeri bir kaplama yaratmakla kalmayıp, su itici ve iyileşebilen özellikler katacağı vurgulanıyor. Bu sayede yakın gelecekte daha gerçekçi insansı robotlar üretilebilecek

Makalede bahsedilen robotik parmak geliştirilen deriyle kaplandı. ”Kültür ortamından çıkarılan bu parmak biraz ıslak görünüyor. Parmak elektrik motoruyla çalıştığından, motorun tıklama sesleri ile parmağın sanki bir gerçek parmak gibi olan uyumla çalıştığını görmek oldukça ilginç görünüyor,” diyor Tokyo Üniversitesi’nden makalenin ilk yazarı Prof. Shoji Takeuchrof.

Sağlık ve hizmet endüstrilerin insan gibi görünen robotlar insanlarla iletişim açısından öncelikli konulardan biridir. Robotların insan gibi görünmesi iletişim verimini ve benzerliği arttırabilir. Silikon derili robotlar insan görünümünü taklit edebilse de deri kırışıkları ya da deriye spesifik fonksiyonlar taklit etmeye geldiğinde başarısız kalıyor. Robotları deriyle kaplamak bugüne kadar pek mümkün değildi.

“Bu metotta deri yapraklarını başarıyla kaplayacak bir zanaatkarın yetenekli ellerine ihtiyacınız var. Yüzeyi cilt hücreleriyle verimli bir şekilde kaplamak için, cilt dokusunu robotun üstüne doğrudan kaplamak için bir doku kalıplama yöntemi geliştirdik. Bu sayede robotik bir parmakta kusursuz bir cilt kaplaması elde ettik,” diyor Prof. Takeuchi.

Araştırmacılar önce robotik parmağı deriyle kaplamak için, kolajen ve dermal fibroblast çözeltisi dolu bir silindire daldırdı. Kolajen ve fibroblastlar dokular için bağlayıcı özellik taşıyor. Prof. Takeuchi, araştırmanın başarısını kolajen ve fibroblast karışımının doğal büzülme yatkınlığına bağlı olduğunu söylüyor. Sonrasında bu yapı küçülerek parmağa tam oturuyor. Aynı boya primerleri gibi bu tabaka insan epidermal keratinositlerinden oluştuğundan yapıştırıyor. Bu hücreler cildimizin en dışının %90’ını oluşturuyor ve robot deri benzeri ve nem bariyerli bir özellik katıyor.

Robot parmaktaki bu deri, parmağın hareketlerine uyum sağlayacak kadar esnek ve sağlam.  En dıştaki katman, cımbız ve suyu itebilecek ile kaldırılacak kadar kalındı ​​ve bu, genellikle paketlemede kullanılan bir malzeme olan elektrostatik yüklü küçük polistiren köpüklerin taşınması gibi bazı görevleri yerine getirebilir. Hatta bu deri yaralandığında kolajen bir bant yardımıyla, yeniden iyileşebilir ve tekrarlayan eklem hareketlerine dayanabilir.  

“Deri dokusunun robotun yüzeyine ne kadar iyi oturduğunu gördüğümüzde şaşırdık. İşte bu çalışma canlı deri kaplı robotlar üretmede ilk basamaktır.” Geliştirilen deri, doğal deriden daha zayıf olduğundan, besin desteği ve atık uzaklaştırma olmadan uzun süre canlı kalamıyor. Takeuchi ve ekibi bir sonraki adımda deride duyu nöronları,saç folikülleri, tırnaklar ve ter bezleri gibi sofistike özellikler eklemek istiyor.

Prof.Takeuchi robotların insanlar veya canlılar gibi görünmesi için canlı derinin en iyi çözüm olduğunu düşünüyor. Belki de gelecekte robotları insanlardan ayırt etmek çok zorlaşacak.

İleri okuma:  Shoji Takeuchi, Living skin on a robot, Matter (2022). DOI: 10.1016/j.matt.2022.05.019www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(22)00239-9

Kaynak: https://techxplore.com/news/2022-06-scientists-craft-human-skin-robots.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu