Zürich Üniversitesi’nden(UZH) bilim insanları DNA’nın uzayda halen hayatta kalabileceğini hatta Dünya’nın atmosferine girerken bile halen aktif kalabileceğini keşfettiler. Yörünge altı uçuşlardan elde edilen bulgular Dünya’daki yaşamın kökenlerine ilişkin sorulara ve dünyadan giden uzay araçlarının diğer gezegenleri kirletme konusunda etkilere sahip. Zürich Üniversitesi’nin bulguları Esrange (İsveç’te) bulunan Avrupa roket istasyonundan fırlatılan TEXUS-49 roketi araştırması bünyesinde yürütülen DARE( DNA atmosferik tekrar giriş deneyi) deneyi sayesinde elde edildi. Dr. Cora Thiel ve Professor Ullrich yerçekiminin insan hücrelerindeki gen ifadesini çalışırken akıllarına anlık gelen bu fikir şaşırtıcı sonuçlara neden oldu. Araştırmacılar yapay DNA plazmid örneklerini floresan işaretleyicilerle işaretledi ve antibiyotik dayanımlı kasetler roketin yüzeyinin iç ve dış kısımlarına sürdü.
UZH’a göre plazmidler uçuş sırasında uzayın koşullarına ve yeniden girişte 1,000⁰ C’ye varan sıcaklığa ulaştı. Bu kadar zorlayıcı koşullara rağmen vida başlarında ve dışındaki numunelerin % 53’ü kurtuldu.
Araştırmacılar sadece numunelerde bazı biyo işaretleyiciler bulmayı umuyorlardı. Bu organik madde kalıntıları hayat belirtisi olduğunu belirtiyordu. Gerçekten de buldukları DNA’ lar fonksiyonel ve zarar görmemişti. Böylece bakterilere genetik bilgisini aktarabiliyor ve doku hücreleriyle bağlantı kurabiliyordu. Elde edilen sonuçlar gerçekten kayda değer.
Dünya’daki yaşamın kökenine gün geçtikçe çoğalan soruların cevabı olabilecek bu gelişme, meteorlarla dünyaya mikropların ulaşabileceğini işaret ediyor. Tabi Mars’ a gönderilen uzay araçlarının sterilizasyon prosedürüne ilişkin sorular, kontaminasyonun engellenmesinin yetersiz olduğunu gösterir nitelikte. Aynı zamanda Dünya’nın ilk çağlarından yaşayan bir materyalin patlamayla diğer gezegenlerde yaşam oluşturması da mümkün olabilir. Panspermia ve Lithopanspermia teorileri belki diğer gezegenlerde ve dünyamızda hayatın nasıl oluştuğunu en iyi tanımlayan teoriler olabilir.
Araştırma DNA’nın bu kadar zorlayıcı koşullarda bile ne kadar dayanıklı olduğunu gösteriyor.
Kaynak: Gizmag , ScienceDaily
Referans:
1.Cora S. Thiel, Svantje Tauber, Andreas Schütte, Burkhard Schmitz, Harald Nuesse, Ralf Möller, Oliver Ullrich.Functional Activity of Plasmid DNA after Entry into the Atmosphere of Earth Investigated by a New Biomarker Stability Assay for Ballistic Spaceflight Experiments. PLoS ONE, 2014 DOI:1371/journal.pone.0112979