Günümüzde teknoloji gün geçtikçe gelişse de çamaşırlarımızı halen çamaşır makinelerinde yıkamak zorundayız. Avustralya Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü’nden (RMIT) araştırmacılar kendi kendini ışıkla temizleyen bir kumaş geliştirdiler. Güneşli bir günde sadece dışarda yürüyerek ya da elbiselerinizi ipe asarak mükemmel bir şekilde temizlediğinizi düşünün. İşte RMIT’nin yeni teknolojisi bakır ve gümüş bazlı nano parçacıklar kullanarak bir kumaş oluşturdu.
Ufak metalik yapılar güneş ışığına maruz kalınca veya farklı bir ışığa maruz kalınca sıcak elektronlar yaratarak organik maddeyi çözmeye başlıyor. Bu sayede futbol formanızdaki çimler gidebilir ama mürekkep lekesi yine de çıkmayabilir.
MIT ekibi kendi kendini temizleyen bir kumaş yaratmak için, kumaş farklı solüsyonlara daldırılarak tekstil üzerinde nanoyapılar oluşturulması hedefleniyor. Sonrası kumaş kirletildi, temizlenmenin 6 dakikaya kadar düştüğü gözlendi.
Ekip bu tekniğin ucuz ve verimli bir şekilde endüstriyel boyuta taşınabileceğini ve bu sayede kendi kendini temizleyen kumaş teknolojilerine benzer avantajların yaratılacağını belirtiyor.
Şimdilik bu teknoloji geliştirme aşamasında fakat araştırmacılar kumaşı ketçap veya şarap lekesine benzer kumaşlarda test edeceğini düşünüyor.
Çamaşır makinesine ihtiyaç olmayacağı günlerin gelmesi için halen çok çalışma gerektiği , fakat bu gelişmenin gelecekte kendi kendini temizleyen tümüyle temizleyen kumaşlar yapılmasında önemli bir gelişme olduğunu söyleniyor.
Kaynak : RMIT
Referans :
Samuel R. Anderson et al. Robust Nanostructured Silver and Copper Fabrics with Localized Surface Plasmon Resonance Property for Effective Visible Light Induced Reductive Catalysis, Advanced Materials Interfaces (2016). DOI: 10.1002/admi.201500632
Bir Yorum