Işığın dalga boyundan daha ince bir metamateryal lens geliştirildi. Gelecekte ışık büken metamateryallerden geliştirilen bu lensler sayesinde, mikroskop ve kameralarda kullanılan ağır cam lensler küçülerek cihazlar daha da küçülebilir. Normal lenslerde birkaç mm ya da cm kalınlık sayesinde ışık odak noktasına yöneltiliyor. Görüntüyü iyileştirmek , gürültüyü azaltmak veya farklı dalga boylarında doğru odaklanma sağlamak için sürekli lens eklemek zorundasınız. Sonuç olarak fotoğraf makineleri, mikroskoplar ve teleskoplar geliştikçe hantallaşır.
“Sanal gerçeklikte de aynı problem var. Sistemlerde yüksek çözünürlük istiyorlar, fakat bu başlıkların ağır olmasına neden oluyor. Fakat metamateryallerde ışık, bu yapılar kullanılarak ışık dalgaları kadar küçük ya da daha küçük dalga boyuna bükülebiliyor. Fakat bizim lensimiz düz, bu nedenle ben ona sanal eğiklik adını veriyorum,” diyor Harvard’dan Federico Capasso liderlik ettiği çalışmada yer alan Reza Khorasaninejad.
Küçük Stonehenge
Ekip elektron ışını kullanarak titanyum dioksit kalıp üzerinde, 600 nm uzunluğunda bloklar halinde nano bloklar oydu. Aynı stonehenge gibi hizalanan bu bloklar maddenin ışık bükümünü değiştiriyor. Sonra bu lensi ince bir cam üzerine monte ederek, ışığı kendi üstüne odaklamadan rigid bir arka plan oluşturdu. Titanyum oksit lens boyunca farklı açılarda yerleştirilerek polarize ışığı yakalıyor, böylece ışık ışınlarını bir araya getiriyor.
Kırmızı, yeşil ve mor ışığa ayarlı üç ayrı lensi test ettiler. Bu lensler o kadar iyi ki 55 mm’lik Nikon mikroskop lensinden daha keskin bir şekilde ışığı odaklayabiliyor. Ayrıca 600nm kalınlığında metamateryal lens, Nikon’un lensinden 100,000 kez daha ince. Daha önce geliştirilen görünür bölge metamateryal lenslerin aksine , bu tasarım işlem halinde çok ışık kaybetmiyor.
“Lens yapmada bu tümüyle eşsiz bir yöntem. Yine de farklı renklerde kullanılan cam lenslerle bu kıyaslanamaz.Fakat monokromatik pek çok uygulamada halen kullanılabilir,” diyor Londra Kraliyet Koleji’nden John Pendry .
Ekip lensin renk aralığını genişletmeyi planlıyor.
Araştırma Referansı : Science, DOI: 10.1126/science.aaf6644
Kaynak : NewScientist