Sorting by

×
Alternatif EnerjiDoğa ve Çevreİklim DeğişimiKimyaMetalurjiYeni İcatlar

Işığın %98,1’ini Yansıtabilen Dünyanın En Beyaz Boyası Üretildi

Purdue Üniversitesi’nden bilim insanları, Dünya’nın en beyaz boyasını üretmeyi başardı. Yeni beyaz boya o kadar beyaz ki, tüm ışığın %98,1’ini yansıtıyor. Bilim insanları, bu sayede tam güneş ışığı altında bile, önemli ölçüde ortam sıcaklığının düşürülebileceğini buldu.

Eğer binalar bu boyayla boyanırsa, klima kullanımı azaltılarak elektriğe olan ihtiyaç azaltılabilir. Yani iklim değişikliğine karşı savaşta yeni bir silahımız olabilir.

“Eğer bu boyayı kullanarak yaklaşık 100 metrekarelik bir çatıyı boyarsak, 10 kW’a kadar soğutma gücü sağlayabiliriz. Aslında bu birçok evde kullanılan klimalardan çok daha fazla güç üretme anlamına geliyor,” diyor Purdue Üniversitesi’nden makine mühendisi Xiulin Ruan.

Daha önce haberini de yaptığımız ekibin, önceki çalışmasında %95,5 verime ulaşılmıştı. Bu yeni boya ise Vantablack olarak bir bilinen süper siyahın nerdeyse tam zıttı bir özellik sergiliyor.

Yansıtıcı soğutucu, titanyum dioksit gibi boyalar çoktan pazarda olmasına rağmen bu boyalar çevresinden daha soğuk bir ortam yaratamıyor.

Solda Optik Işık, Sağda kızılötesi ışıkta beyaz boyanın absorbsiyonunu görüyorsunuz.

Yeni Beyaz Boyada Baryum Sülfat Kullanıldı

Geliştirilen yeni boya ise yüksek yansıtıcı beyaz maddeler araştırıldı. Daha önceki beyaz boyada kalsiyum karbonat kullanılırken, yeni boyada baryum sülfat kullanıldı. Doğada barit minerali halinde bulunan, baryum sülfat beyaz boyalarda bolca kullanılıyor.

Baryum sülfat sayesinde gerçekten çok beyaz bir boya yapılabileceğini keşfettiler.

Burada asıl numara baryum sülfat parçacıkların büyüklüğü ve konsantrasyonundan geçiyor. Baryum sülfat parçacıkların boyutları ışık saçılımını etkiliyor. Ayrıca ne kadar baryum sülfat eklenirse o kadar ışık yansıtılıyor. Fakat baryum sülfat arttıkça boyanın bütünlüğü bozuluyor ve kuruyunca çatlamaya başlıyor.

Araştırmacılar, akrilik ortamda en optimum konsantrasyonun %60 civarında baryum sülfat olacağını keşfetti.

Yapılan saha testlerinde, boyanan yüzeyin ortam sıcaklığını en azından 4,5 C° derece kadar soğutabildiği bulundu. Yani bu metrekarede 117 watt soğutma gücüne denk geliyor. Hatta bu özelliğini kışın ortasında bile koruyabiliyor.

Ekibin daha önce geliştirdiği kalsiyum karbonat boyanın yüzey sıcaklığı gün ortasında 1.7 C° derece fark yaratıyordu. Ayrıca bu ancak 37 watt güce denk geliyor. Fakat baryum sülfat gerçekten büyük fark yarattı.

Malzemedeki limitler nedeniyle baryum sülfat daha yansıtıcı yapılamıyor. Baryum beyazı sayesinde dünya daha iyi bir yer olabilir.

Klima sistemleri atmosfere birçok yönden sıcak hava gönderebiliyor. Bunlar makinelerin ısınmasıyla, binalardaki sıcak havanın uzaklaştırılmasıyla ya da fosil yakıt yakan sistemlerle gerçekleşiyor. Tüm bunlar maalesef karbondioksit emisyonuna katkı sağlayan etkiler yaratıyor.

Bilim insanları pasif ışınımsal soğutma metodunu 1970lerden beri kullanıyor. Baryum sülfat boya işe yarıyor ve ticari olarak kolayca üretilebiliyor. Ekip boyanın patentini aldı ve yakın zamanda kullanıma sunmayı hedefliyor.

Araştırma ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlandı.

Kaynak
ScienceAlert
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Işığın ,1’ini Yansıtabilen Dünyanın En Beyaz Boyası Üretildi – Brim medya
  2. Geri bildirim: Enerji Tasarrufu Sağlatan Boya | YerelBT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu