Sorting by

×
VideobilimYeni İcatlar

İşe Geç Kaldıysanız Artık Jet Takıp Gidebilirsiniz

Yeni Zelandalı Martin Uçak Şirketi (Martin Aircraft Company) tarafından onlarca yıldır geliştirilen P12 prototipi, Class 1 mikrolight sınıfı için full sertifikalı ilk kişisel jetpack (jet paketi) . 2014’ ün ortalarında piyasaya sürülmesi planlanan bu fütüristik buluş öncelikle polisler, itfaiyeciler ve kurtarma görevleri için kullanılacak. Sahada kullanımı görüldükten sonra bireysel satışlarına başlanabileceği belirtiliyor.

Martin Uçak Fabrikası’ nın kurucusu Glenn Martin, 30 yılı aşkın bir süredir gerçek bir jetpack üretmek için uğraşıyor. Nam-ı diğer P 12 ise geliştirilen 12. Prototip. Aile garajında ayda 20 yeni zelanda doları bütçeyle başlayan bu hobi, 2010’ da pazara çıktığında en ciddi teşebbüslerden biri oldu. P12 ise  artık üretimine az bir süre kalan süper bir proje.

P12 şirketin CEO’su Peter Coker’a göre önceki prototipe göre büyük bir aşama kaydetmiş. “ Jetpack’ in havalandırma kanallarının pozisyonunu değiştirmemiz, manevra kabiliyetini arttırarak, önceki prototipe göre kuantum sıçrayışı yaptı,” diyor Coker.

Normal seyir hızı 56 km/h olan jetpack 74 km/h saat hıza kadar çıkabiliyor. Ful depo özel yakıtla 30 dakika uçabilen Jetpack, 30 km civarı yol alabiliyor. Kalkış ağırlığı 330 kg olan, 50 kg’ dan fazlasına kadar desteklese de, bu irtifada önemli bir değişikliğe neden olabilir.

Jetpack 900 metreye çıkabilse de 150 metre operasyon irtifası tavsiye ediliyor. Rokete yerleştirilen balistik paraşütün açılması için en azından 150 metre yükseklik gerekiyor. Ayrıca 95 dB gürültü seviyesi pilotun koruyucu kulaklık takmasını gerektiriyor. Ayrıca kask, boyun desteği, özel botlar ve yanmaya karşı korumalı kıyafet şart.

Motorda krank yerine tek parça şafta geçilmesi planlanıyor. 2,0 litrelik motor 200 beygir güç ve 245 Nm tork üretiyor. 4 silindirli özel motor 60 kg ağırlığa sahip  bir mühendislik harikası. Motorun boyutları da oldukça ufak 50 cm*45 cm*30 cm.

Hafif uçak sınıfına giren jetpack için Spor pilot lisansı gerekecek. Uçurmak için özel ders alınması da zorunlu olmasa da gerekli.

Başlangıç fiyatı 150-200 bin dolar civarında olacak jetpack ülkemizde ilgi görür mü bilmem. Muhtemelen pilotların ilgisini çekecektir.

Kaynak :  http://www.gizmag.com/martin-jetpack-p12/29215/martin-jetpack-delivered-2014-new-prototype-5 martin-jetpack-delivered-2014-new-prototype-0 martin

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu