Sorting by

×
VideobilimYeni İcatlar

iPHONE LAPKA SENSÖRLERİ İLE ÇEVRENİZDEKİ HER ŞEYİ ÖLÇEBİLİRSİNİZ

Gün geçmiyor ki, iPhone için yeni bir aksesuar çıkıyor.İşte Lapka sensörleri bu aksesuarlar ve aparatlar gibi olsa da,  Lapka şimdiye kadar çıkan hiçbir iPhone aksesuarına benzemiyor.

Lapka “Kişisel Çevre Monitörü” olarak bilinse de aslında Rusça’ da pati anlamına geliyor. “ Biz tavşan ayağını kullanarak, gün içinde karşılaştığımız her şeyin doğru olduğunu saptamak istedik,” diyor Lapka’ nın kurucusu ve yaratıcısı direktörü Vadik Marmeladov. Aslında Lapka’ yı kullanmak sihir yapmak gibi, çevrenizde gözünüzle göremediğiniz değişimleri Lapka sensör setiyle kolayca tespit edebiliyorsunuz. 220 dolar değerindeki sette, radyasyon (geiger sayacı), elektromanyetik alan sensörü, nem – sıcaklık sensörü ve belki de en enteresanı organik yiyecek sensörü sayesinde çevrenizde olan bitenden haberdar olacaksınız. Peki gerçekten çevremizdeki radyasyon ve elektronik manyetik dalga kirliliği gerçekten ciddi boyutlara ulaşıyor mu?

Marmeladov’ un keşfettiği bu sensörler sayesinde gerçekten görülemeyeni görmek ve aydınlanmak enteresan bir tecrübe. Laboratuvarlardaki devasa pahalı cihazlar yerine , bu küçük sensörleri kullanmak oldukça basit ve yenilikçi. Lapka hedefinin  Yves Saint Laurent ve NASA’ yı bir potada eritmek olduğunu belirtiyor.

lapka-organik

ORGANİK YİYECEK SENSÖRÜ

 

Lapka’ nın organik yiyecek dedektörü adı kadar havalı değil aslında. Paslanmaz çelikten bir prop içeren aygıt meyvelere ve sebzelere batırıldığında  elektriksel iletkenliği ölçerek, azot bazlı gübrelerin bıraktığı nitratın miktarını korelasyonla ölçüyor. Böylece yediğiniz mısır, havuç ya da elmanın bugünün organik tarım standartlarına uyup, uymadığını kolayca anlayabiliyorsunuz. Lapka organik yiyecek sensörü nitrat bileşiği için farklı bir limit belirlediğinden, risk olduğunda sizi uyarıyor.  Artık yiyeceklerin organik olup olmadığını kolaylıkla anlayabileceksiniz.

lapka-nem

NEM/ SICAKLIK SENSÖRÜ 

Bu sensör sayesinde ortamın sıcaklığı ve nemini ölçerek, ideal uyuma ve çalışma ortamını tespit ederek, üreticiliğinizi arttırabilir. Ayrıca yeni doğan bebekler için ortamın değerleri gösteren özel bir rehbere sahip. Lapka annelerden yenidoğan bebekler için pek çok email aldıklarını ve buna göre sensörü ayarladıklarını belirtiyorlar.

lapka_radyasyon

RADYASYON SENSÖRÜ 

Lapka’ nın radyasyon sensörü aslında küçültülmüş bir Geiger sayacıdır. Tabi askeri standartlardaki Geiger sayacına göre biraz yavaş olsa da birkaç dakika sonra sonuçlar benzer olacaktır. Aslında radyasyon sensörünün çok da gerekli olmadığı belirtilse bence bu Türkiye’ de çok işimize yarardı. Böylece iPhone’ unuz bir geiger sayacına dönüşüyor.

lapka-emf

EMF (ELEKTROMANYETİK ALAN) SENSÖRÜ

Lapka’ nın EMF sensörü ise çevrenizdeki düşük ve yüksek frekanstaki dalgaları ölçerek size çevrenizdeki elektronik manyetik alanlar hakkında bilgi veriyor. Düşük dalga boyundaki elektromanyetik alanlar genelde mikroteslayla ölçülüyor ve şarj üniteleri, çamaşır makineleri, buzdolapları tarafından yayılıyor. Yüksek frekans dalga boyları ise, volt-metre olarak ölçülüyor ve genelde cep telefonları, antenler ve mikrodalgalar tarafından yayılıyor. EMF sensörü sayesinde , evinizdeki elektromanyetik kirliliğin en az olduğu bölgeyi belirleyebilir, bebeğinizin en iyi uyuyacağı bölgeyi belirleyebilirsiniz.

Sensör kulaklık girişinden bağlanıyor. Kolayca indirilebilir programı ve enteresan menüsüyle Lapka gerçekten işinize yarayabilir. Böylece iPhone’ unuz mucizeler yaratacak.

Kaynak : http://www.theverge.com/2012/12/11/3726638/lapka-iphone-sensors-yves-saint-laurent-meets-nasa

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu