İngiltere’ de Ocak ayında Milton Keynes güzergahında yakında 8 yeni elektrikli otobüs hizmete başlayacak. Rotaya döşenen özel plakalar sayesinde elektrikli otobüsler, kablosuz şarj olarak gün boyu hizmet verebilecek. Yeni geliştirilen teknoloji sayesinde yoldaki plakalara yaklaştırılan alıcı plakalar sayesinde kablosuz olarak şarj edilen otobüsler günde 18 saat hizmet verebilecek. Bu otobüsler İngiltere’de bir ilk.
İndüktif Şarj
7 nolu rotada hizmet verecek olan otobüslerin yılda 800.000 yolcu taşıyacak ve Milton Keynes’den Wolverton ve Bletchley banliyölerine kadar 25 km’lik bir bölgede çalışacak.
Otobüsler turları bittiğinde gece garajda şarja bağlanarak sabaha kadar tümüyle şarj olacak.
Otobüsler için yolda özel plakalara sahip şarj plakaları mevcut. Otobüs şarj parkına geldiğinde alıcı plakaları indiriyor ve yerden 4 cm yukarıda şarj oluyor. Bu şarj sadece 10 dakika sürüyor.
Oldukça ilginç olan bu prosese indüktif şarj deniyor. Yoldaki plakalarda bulunan bobinler elektro manyetik alan üretiyor. Bu manyetik alan arabada bunulan bobinler tarafından alınarak otobüsün bataryalarını şarj ediyor.
İngiliz otobüs üreticisi Wrightbus tarafından üretilen otobüsler Japon Mitsui ve İngiliz Arup tarafından 5 yıllık deneme programında denenecek.
Benzer sistemler İtalya, Almanya ve Hollanda’ da kulanılsa da bu sistem İngiltere için bir ilk.
Bence yeni geliştirilen hava pilleri , daha iyi pil teknolojileri sayesinde elektrikli arabalar hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak. Daha çevreci olan elektrikli otobüsler dizel otobüslerin performansına yakın performansa sahip.
Kaynak : http://www.bbc.co.uk/news/technology-25621426