Sorting by

×
MakalelerTeknoloji Haber

İnce Görünmezlik Pelerini İlk Kez Tanıtıldı

Prof. George Eleftheriades ve Doktora Öğrencisi Michael Selvanayagam cisimleri görünmez kılmada yeni bir yaklaşım izleyerek, nesneleri küçük antenlerle çevreleyerek, birleştirici bir elektromanyetik alan saçan bir sistem yarattı. Yaratılan bu alan perdelenen cisimden her hangi bir dalganın yayılmasını engelliyor.
Prof. George Eleftheriades ve Doktora Öğrencisi Michael Selvanayagam cisimleri görünmez kılmada yeni bir yaklaşım izleyerek, nesneleri küçük antenlerle çevreleyerek, birleştirici bir elektromanyetik alan saçan bir sistem yarattı. Yaratılan bu alan perdelenen cisimden her hangi bir dalganın yayılmasını engelliyor.

Görünmezlik pelerini artık bilim-kurgu olmaktan çıkıyor. The Edward S. Rogers Sr. Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden iki araştırmacı farklı objelere adapte olabilen ve ölçeklenebilen ince bir görünmezlik pelerini tanıttılar. Prof. George Eleftheriades ve Doktora Öğrencisi Michael Selvanayagam cisimleri görünmez kılmada yeni bir yaklaşım izleyerek, nesneleri küçük antenlerle çevreleyerek, birleştirici bir elektromanyetik alan saçan bir sistem yarattı. Yaratılan bu alan perdelenen cisimden her hangi bir dalganın yayılmasını engelliyor.

Elektrik mühendisliği yaklaşımı kullanan araştırmacılar pratik bir uygulamaya imkan verdi.Örnek verecek olursak, sokakta duran bir posta kutusu hayal edin. Bu posta kutusuna ışık ışınları geldiğinde ondan yansır ve gözünüzde oluşan görüntü beyninizde posta kutusu olarak algılanır. Ya da bu posta kutusuna radyo dalgaları yolladığında radar dedektörünüzde görülür. Eleftheriades ve  Selvanyagam’ ın yarattığı sistem ise posta kutusunu ufak antenlerin yarattığı bir manyetik alanla sarıyor ve ışınların geri yansımasını engelliyor. Böylece bu posta kutusu radar tarafından tespit edilemiyor.

“ Biz görünmezliğin farklı bir yolunu gösterdik. Aslında çok basit:  diğer pelerinlerde olduğu gibi cismi kalın metamateryallerle kaplamak yerine, sadece antenlerden oluşan bir tabakayla kaplayarak, cisimden gelen yansımaları engelliyoruz,” diyor Eleftheriades.

Demonstrasyonda kullanılan metal silindir sadece bir  tabaka çerçeve anten kullanılarak, radyo dalgalarıyla etkili bir biçimde görünmez hale getirildi. Anten sayısı arttırılarak ya da fazla sarım yapılarak büyük cisimlerin de görünmez hale getirilebileceği belirtiliyor.  Ayrıca bu görünmezlik pelerinin örtü veya deri gibi tasarlanabileceği belirtiliyor. Kare antenlerin elektromanyetik frekansının doğru olarak ayarlanması gerektiği belirtiliyor. Benzeri teknoloji gürültü engelleyici(noise-cancelling) kulaklıklarda kullanılıyor.

2006’dan beri gerçek bir görünmezlik pelerini üretmek için teknolojik yarış sürüyor. Fakat önceki modeller metamateryallerden oluşan genelde pek de kullanışlı modeller değildi.

Bu teknolojinin askeri açıdan önem taşıdığı belirtiliyor. Bu teknoloji sayesinde  engeller elimine edilebilir. Örneğin cep telefonu baz istasyonlarından gelen sinyaller perdelenerek diğer sinyaller serbest bırakılabilir.

“ Radyoda ışığa göre daha fazla uygulama alanı var. Aslında tümüyle teknolojiyle alakalı, aynı teknolojiyi ışık prensibi için de kullanabilirsiniz. Tabiki anten teknolojisi oldukça popüler bir araştırma alanı,” diyor Eleftheriades.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131112132627.htm

Araştırma Referansı :

  1. Michael Selvanayagam, George V. Eleftheriades.Experimental Demonstration of Active Electromagnetic CloakingPhysical Review X, 2013; 3 (4) DOI:10.1103/PhysRevX.3.041011
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu