Sorting by

×
AstronomiBilimGenelİlginç BilimResimlerÜtopyaUzay-Zaman

İkinci Yıldızlararası Cisim,‘Oumuamua’yı Daha Da Tuhaf Kıldı

Geçtiğimiz günlerde keşfedilen bir diğer yıldızlar arası nesne, 2 yıl önce görülen “Oumuamua” adlı yıldızlar arası gök cismini daha da tuhaf kıldı. Çünkü Oumuamua benzeri yıldızlararası gök cisimlerinin kayalık asteroitler değil, daha çok buz tutmuş kuyruklu yıldızlar(comet) gibi olması bekleniyordu.

 Kuyruklu yıldızlar, asteroitlere göre konak yıldızlarından çok daha uzağa gidebilirler ve yıldızların kütleçekiminden çok daha kolay kurtularak başka galaksilere yolculuk edebilirler. İşte astronomlar bu yüzden yıldızlararası cisimlerin buzlu kütlelere sahip olması gerektiğini düşünüyorlar. Fakat Oumuamua ne bir hale, ne de bir kuyruğa sahip değil. Normalde kuyruklu yıldızlar, güneş gibi yıldızların buzlu yüzeylerini ısıtmasıyla, buharlaşan su nedeniyle kuyruklu gibi gözükürler.

İşte 2. Yıldızlararası nesnenin yeni teleskop görüntüleri, 2I/Borisov’un(C/2019 Q4) sıradan bir kuyruklu yıldız gibi olduğunu gösteriyor.

2I/Borisov ‘un görüntüsü-Gemini Keck Teleskopu

İlk olarak 30 Ağustos’ta gözlenen bu kuyruklu yıldız benzeri cisim, astronomların çizdiği gezegen sistemlerine uyduğundan, Oumuamua’yı bir kez daha sıra dışı kılıyor (SN: 9/12/19). 14 Ekim’de Nature Astronomy’de yayınlanan makalede 2I/Borisov’un sıradan bir kuyruklu yıldız gibi göründüğü rapor edildi.

Astronomlar 2I/Borisov’u 2 gece boyunca, William Herschel Teleskopu ve Gemini North Teleskopu’yla görüntüledi. Bu fotoğraflarda, bu gibi kuyruklu yıldızların güneş sistemimize aykırı olduğunu açığa çıkardı. İncelenen görüntülerde kuyruklu yıldızın çekirdeği gaz ile kaplı ve soluk bir halka izi bırakan , geniş bir gaz ve toz bulutu içinde olduğu anlaşıldı.

“Sonunda beklentilerimizi karşılayan bir cisme sahip olduğumuzdan bir tür rahatlama yaşadık. Artık Oumuamua’nın çok garip bir cisim olduğundan tümüyle eminiz,” diyor araştırmanın yardımcı yazarı Jagiellonian Üniversitesi’nden Michał Drahus.

Oumuamua ancak birkaç hafta gözlendikten sonra yitip gitse de, 2I/Borisov aylarca gözlenebildi. Böylece yüksek çözünürlüklü teleskopla kuyruklu yıldızın tam şekli, özü açığa çıktı. Ayrıca kuyruklu yıldızın ışık spektrumuna bakılarak kimyasal kompozisyonu çıkarılabildi. Yapılan ilk dalga boyu ölçümlerine göre , kuyruklu yıldızda siyanojen(karbon ve azot) gazı var. Bu maddeler diğer kuyruklu yıldızlarda da sık görülüyor.

Birinci ve İkinci Yıldızlararası Gök Cismi Arasındaki Farklar

‘Oumuamua 2I/Borisov
Geldiği Takım Yıldız Lyra Cassiopeia
Halka veya Kuyruk No Yes
Genişlik 400 metre ~2 km
Şekil Dikdörtgen gibi Bilinmiyor
Dünya’ya en yakın mesafesi  0.16 au (astronomik ünite) 1.9 au
En yakın geçtiği zaman Ekim 14, 2017Aralık 28, 2019
Gözlem Süresi Birkaç hafta Aylarca

Kaynak : P. Guzik et al/Nature Astronomy 2019, ‘Oumuamua ISSI team/arXiv.org 2019, A.M. Hein et al/Acta Astronautica 2019

Yazı sciencenews.org dan alınmıştır.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu