Geçtiğimiz sene boyunca ABD sınırındaki ebeveynlerinden ayrılan, çoğu çok küçük yaşta olan pek çok göçmen çocuk sık sık stres, ihmal ve yetersiz sosyal ve bilişsel uyarım yaşadıkları sığınaklara yerleştirildi. Romanya’daki yetimhanelerdeki çocukları kapsayan uzun soluklu Bükreş Erken Müdahale Projesi’nin (BEIP) son bulguları, uzun süreli duygusal ve sosyal yoksunluğun yol açacağı psikiyatrik ve sosyal risklere ışık tutuyor.
BEIP, sosyal yoksunluk ve ihmal görülen kurumsal ortamlarda yetiştirilen çocukların, bilişsel sorunlar, depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği ve
JAMA Psikiyatri dergisi tarafından bu hafta yayınlanan; 8, 12 ve 16 yaşları arasında koruyucu ailelere verilen ve enstitülerde kalan çocukların psikolojik durumlarını karşılaştıran araştırmada, bu tarz enstitülerde yetişen çocukların ergenliğe geçerken ruh sağlığında neler gözlemlendiğini rapor edildi.
Boston Çocuk Hastanesi’nde Gelişim Tıbbı Bölümü profesörü Charles Wade ve Mark Wade tarafından yönetilen araştırmada, 119’u çocuk esirgeme kurumda bakım gören 220 çocuk üzerine çalışıldı.
Kurallara Karşı Gelme Davranışı Yaygın
Araştırma sonuçlarına göre kurumlarda kalan çocukların kaliteli koruyucu bakıma erken yaşta yerleştiril
“Sonuçlar, bir çocuğun erken dönemde ailesinden ayrıldığında uzun süreli psikolojik gelişimine neler olabileceğine dair literatüre katkıda bulunuyor” diyen araştırmacı Wade’e göre“Bu dur
Kaynakça:
1) https://www.sciencedaily.
2) Wade, M., Fox, N. A., Zeanah, C. H., & Nelson, C. A. (2018). Effect of Foster Care
Intervention on Trajectories of General and Specific Psychopathology Among Children
With Histories of Institutional Rearing: A Randomized Clinical Trial. JAMA psychiatry.
DOI: 10.1001/jamapsychiatry.