Sorting by

×
Alternatif EnerjiBilimsel GelişmeElektronikİlginç BilimKimyaMakalelerMühendislikTeknoloji HaberYeni İcatlar

Yeni Geliştirilen Teknolojiyle 1 Damla Yağmurdan 140 Volt Elde Etmek Mümkün

Bilim insanları yağmur damlalarından elektrik elde etmenin bir yolunu buldu. Yeni icat edilen teknoloji sayesinde, bir damla yağmurdan 100 LED lambayı yakacak enerji elde edilebiliyor. Bu sayede özellikle yağmurlu günlerde elektrik eldesi sağlanarak, yenilenebilir enerji olarak kullanımına sunulabilir.

Bugüne kadar bilim insanları, su damlalarından enerji eldesinde yeterli enerji verimine ulaşamıyorlardı. İşte bu devrimsel atılım sayesinde, değişmek üzere.

Tabi halen şemsiyeleri jeneratör gibi kullanmak için zaman olsa da, bu son yaklaşım sayesinde sağanak yağışlardan verimli bir şekilde elektrik elde etmek mümkün olabilir.

Yeni araştırma sayesinde bir damla yağmurdan 100 LED lambayı yakacak kadar elektrik gücü elde etmek mümkün. Gerçekten elde edilen verim daha önceki çalışmalara göre, binlerce kat daha yüksek.

“Araştırmamızda 15 cm’den bırakılan, bir damla ya da 100 mikrolitre sudan 140 Volt elde edilebileceğini gösterdik ki, bu 100 küçük led lambayı yakabilecek kadar yüksek bir güç demek,” diyor City University of Hong Kong’dan (CityU) biyomedikal mühendisi Wang Zuankai

Mühendisler bu değere ulaşabilmek için çok zekice birkaç teknik geliştirdi.

Bilim insanları damlalardan elektrik elde etmek için yıllardır uğraşıyor. Yağmur damlalarından elektrik elde etmek, dalgalardan veya akan sudan elde etmekten çok daha zor.

(Wanghuai et al., Nature, 2020)

Ekibin geliştirdiği teknolojilerden biri olan damla tabanlı elektrik jeneratörü(droplet-based electricity generator -DEG), PTFE(politetrafloroetilen)film kullanarak, sürekli çarpan su damlalarındaki yükü doygunluğa ulaşana kadar toplayabiliyor.

Araştırmacılar yüzeye çarpan ve dağılan su damlalarının, alüminyum ve indiyum kalay oksit (ITO) elektrotlar arasında köprü gibi davrandığını gösterdi. PTFE film ise üst kısımda duruyor.

Damla köprüsü kapalı döngü yüzeyi yaratıyor, yani toplanan tüm enerji salınıyor. İşte bu durumda damlalar direnç gibi davranıyor ve yüzey kaplama kapasitör(kondansatör) görevi yapıyor.

Gelecekte Şemsiye Gibi Eşyalardan Elektrik Elde Edilebilir

Bu yaklaşım damlaların çarptığı her katı yüzeye uygulanabilir. Örneğin; gemilerin yüzeyi, şişelerin içi veya şemsiyenin üstü bu şekilde kaplanabilir.

“Bu teknolojinin en önemli özelliği, damlalardan elektrik üretmeyi çok geliştirmesidir. Bu cihaz sayesinde düşen her damladan çok verimli bir şekilde enerji dönüşümü yapılabilir”, diyor Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden kimyager Xiao Cheng Zeng, Vice’dan Sarah Wells’e.

Tabi yine de bu teknolojiyi pratiğe geçirmek için halen bir sürü çalışma yapılması gerekiyor. Araştırmacılar ilk prototipin önümüzdeki 5 yıla hazır olmasını bekliyor.

Araştırma  Nature dergisinde yayınlandı.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/we-re-getting-closer-to-generating-electricity-from-raindrops

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yeni Geliştirilen Teknolojiyle 1 Damla Yağmurdan 140 Volt Elde Etmek Mümkün - Vonelon.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu