Herschel uzay gözlemevindeki astronomlar şimdiye kadar bulunan tespit edilmiş en genç yıldızları keşfettiler. Herschel uzay gözlemevi, Avrupa Uzay Ajansı ile NASA iştirakçileri arasında önemli bir yere sahip.
Elde edilen bulgulara, NASA Spitzer Uzay Teleskopu, Atacama Pathfinder Deneyi – Şili (APEX), Max Planck Radyo Astronomisi Enstitüsü- Almanya, Onsala Uzay Gözlemevi-İsveç, ve Avrupa Güney Gözlemevi-Almanya ‘ da katkıda bulundu.
Yeni filizlenmeye başlayan yıldızlar proto(ilkel) yıldızlar olarak biliniyor. Etraflarında yoğun toz ve gaz bulutu öbekleri tespitlerini zorlaştırıyor.Güneş sistemimize en yakın takım yıldız olan, Orion (Avcı) takım yıldızında 15 yeni proto yıldızın keşfedilmesi gerçekten büyük bir sürpriz oldu. Bu keşif sayesinde bilim adamları yıldızların en erken dönemi ve oluşum fazını anlayabilecek.
“Herschel uzay gözlemevi tekil yıldızlı oluşum bölgesinde en büyük genç yıldız birliğini açığa çıkardı. Bu sonuçlar sayesinde yıldızın oluşma anını anlamaya oldukça yaklaştık, “ diyor Max Planck Enstitüsü doktora sonrası araştırmacı ve Astrofizik Dergisi baş yazarı, Amelia Stutz.
Yıldızlar doğarken,devasa gaz ve toz bulutlarının çekim etkisiyle çökmesiyle oluşuyor. Bu düzensizlikteki soğuk gaz süper sıcak plazmaya dönüşerek birkaç yüzbin yıl içinde bildiğimiz yıldızlara dönüşüyor. İşte proto yıldızların en ve en erken döneminde aşamalar halen gizemini koruyor.
Astronomlar Orion Moleküler Bulut Kompleksi’ ni uzun zamandır araştırsa da Herschel uzay gözlemevi keşfedene kadar bu devasa protoyıldız kümesini farketmemişti.
Herschel Fotodedektör Dizi Kamerası ve Spektrometre (PACS- The Herschel Photodetector Array Camera and Spectrometer ) enstrümanı 70 ila 160 mikrometre dalga boyundaki (saç teli kalınlığında) kızıl ötesi ışınıyla veri topluyor. Sonrasında ise araştırmacılar bu gözlemleri ,Spitzer teleskopundan alınan Orion takımındaki yıldız oluşum bölgesindeki verilerle karşılaştırıyor. Şu ana kadar en büyük uzay teleskopu olan Herschel Uzay Gözlemevi, uzak kızılötesi ışınları tespit edebilecek şekilde tasarlandı.
Gözlemler daha yeni parlamaya başlayan proto yıldızların uzak kızıl ötesi bölgedeki dalga boylarına bakış atmayı sağlıyor.
Yeni keşfedilen 15 proto yıldızın 11’i çok kırmızı renkler yaydığından elektromanyetik spektrumun düşük enerjili bölümüne denk geliyorlar. Bu bulgu ise yıldızların halen çok yoğun bir gaz zarfı içinde bulunduğunu, yani çok genç olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak, önceden Spitzer tarafından belirlenen 7 proto yıldız aynı karakteristikleri taşıyor. Bu yıldızlarla beraber 18 gelişme çağında yıldız , Orion’ daki proto yıldızların sadece yüzde beşini oluşturuyor. Bu bulgular en genç yıldızların bu aşamada 25,000 yıl harcadığını ve güneşimiz gibi önemsiz bir yıldızın 10 milyar yıl ömrünün olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar bir yıldızın gelişiminin her aşamasını ta ki, başlangıçtan gezegenlerin oluşumuna kadar kronolojik olarak belgelemeyi umuyor.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130320192829.htm